ΔΙΕΘΝΕΣ
15/09/2015 11:51 EEST | Updated 15/09/2015 15:55 EEST

Άμεση σύγκληση της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών της ΕΕ για το προσφυγικό ζητούν Μέρκελ και Φάινμαν

ASSOCIATED PRESS
German Chancellor Angela Merkel, right, and Austrian Chancellor Werner Faymann, left, address the media during a joint press conference after a meeting at the chancellery in Berlin, Germany, Tuesday, Sept. 15, 2015. Merkel said her country and Austria are calling for a special European Union summit next week to discuss the continent’s migration crisis. (AP Photo/Michael Sohn)

Τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη εβδομάδα με θέμα την προσφυγική κρίση ζήτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για τη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκή Ένωσης αφιερωμένης στη μεταναστευτική κρίση, και θα ανακοινώσει την απόφασή του την Πέμπτη.

"Κατά τις διαβουλεύσεις μου, ορισμένοι ηγέτες ζήτησαν μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για τη μετανάστευση. Θα συνεχίσω τις συζητήσεις και θα ανακοινώσω την απόφασή μου την Πέμπτη" ανέφερε ο Τουσκ μέσω του Twitter.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τουσκ δήλωσε ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών των χωρών-μελών της ΕΕ εάν οι Ευρωπαίοι δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών.

Έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών

Για την ώρα, ανακοινώθηκε έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ. Όπως ανακοίνωσε το Λουξεμβούργο, οι υπουργοί θα συνεδριάσουν εκτάκτως την ερχόμενη Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, καθώς η σύνοδος της Δευτέρας κατέληξε σε αδιέξοδο.

Το Λουξεμβούργο, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι επιθυμεί από το συμβούλιο των υπουργών να συμφωνήσει έναν μηχανισμό για τη μετεγκατάσταση 120.000 αιτούντων άσυλο από τις χώρες πρώτης εισόδου τους, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία.