ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/09/2015 06:25 EEST | Updated 15/09/2015 08:57 EEST

Η ΕΛ.ΑΣ. ήξερε για χτύπημα στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά ο «Ρουβίκωνας» την έπιασε στον ύπνο. Ταυτοποιήθηκαν εφτά από τα 13 άτομα

Eurokinissi

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας η καταδρομική επίθεση των μελών της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ.

Και αυτό γιατί παρότι ο συγκεκριμένος οργανισμός βρισκόταν ψηλά στις λίστες της Κρατικής Ασφάλειας με τους «κόκκινους» στόχους, τα μέλη του «Ρουβίκωνα» κατάφεραν να «χτυπήσουν» χωρίς να αντιληφθεί κανείς τα σχέδιά τους. Ο προβληματισμός της ΕΛ.ΑΣ. έγκειται όχι μόνο στο ότι κατάφεραν επιχειρησιακά να εισβάλλουν στα γραφεία αλλά και στο ότι το δίκτυο πληροφόρησης των Αρχών δεν δούλεψε προκειμένου να προλάβει την επίθεση.

Μέχρι χθες (Δευτέρα) είχαν ταυτοποιηθεί για τη χθεσινή επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ επτά μέλη της αναρχικής ομάδας από τα συνολικά 13 που συμμετείχαν στο σχέδιο. Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί τέσσερις.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη του Ρουβίκωνα κατάφεραν χθες να εγκλωβίσουν τους τρεις άνδρες ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας.

Ακόμη και η μετέπειτα ειδοποίηση και ενημέρωση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε καθυστερημένα, με αποτέλεσμα οι δράστες να φύγουν ανενόχλητοι χωρίς καμία σύλληψη ή προσαγωγή. Ο αστυνομικός με τα πολιτικά λίγο πριν την επίθεση είχε δει ένα πρωταγωνιστικό στις δράσεις της ομάδας άτομο, το οποίο όμως αναγνώρισε εκ των υστέρων. Πιθανόν προέβαινε σε μία «αναγνώριση» των συνθηκών προκειμένου οι υπόλοιποι να προβούν στην ακτιβιστική ενέργεια.

Πώς δρουν

Ο «Ρουβίκωνας» έχει κάνει αισθητή την παρουσία του και τα μηνύματα των παρεμβάσεών του με οκτώ ενέργειες, που είναι γνωστές το τελευταίο 5μηνο, και κάποιες άλλες που φαίνεται να αποτράπηκαν μετά από στοχευμένη αστυνομική κινητοποίηση, όπως επεσήμαιναν αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..

«Είναι εντυπωσιακός ο αιφνιδιαστικός τρόπος άμεσης συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων έξω από τον επιλεγμένο χώρο παρέμβασής τους. Από την έρευνα, έχει προκύψει η διαδικτυακή συνεννόηση για τον τόπο και ακριβή χρόνο συγκέντρωσης. Κινούνται ανά 1-2 άτομα, που ενώνονται και συγκεντρώνονται από διαφορετικά σημεία, ταυτόχρονα, στον τόπο διαμαρτυρίας» αποκαλύπτει αξιωματικός που ασχολείται καιρό με τις δραστηριότητας του «Ρουβίκωνα».