Καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη η μεταναστευτική/ προσφυγική κρίση, οι Σύροι πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη χρησιμοποιούν μια ποικιλία μέσων και υπηρεσιών που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία για το επικίνδυνο ταξίδι τους.
Αυτά τα μέσα βρίσκονται στο επίκεντρο δημοσιεύματος του New Scientist, από τα smartphones μέχρι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.α.Τα «έξυπνα κινητά» αποτελούν σημαντικό εργαλείο επιβίωσης, καθώς- πέραν από τις κλασικές δυνατότητες τηλεπικοινωνίας που προσφέρουν- παρέχουν υπηρεσίες GPS, οι οποίες είναι απαραίτητες για το μακρύ ταξίδι μέχρι την Ευρώπη. Επιπλέον, το Facebook παρέχει σημαντικές πληροφορίες για όσους σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα ή είναι ήδη καθ'οδόν (όπως το ποιες περιοχές είναι ασφαλείς και ποιες όχι, εάν κάπου το νερό είναι πόσιμο κλπ)- ενώ πολύ συχνά αποτελεί μέσον επικοινωνίας των διακινητών με τους «πελάτες» τους. Σημαντικός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι και ο ρόλος του WhatsApp, που παρέχει έναν πολύτιμο τρόπο επικοινωνίας με φίλους και οικογένεια.
Όσον αφορά στην πρόσβαση στο Ίντερνετ, έχει αναφερθεί η χρήση μιας ασυνήθιστης «πατέντας», με τη μετατροπή ενός εθελοντή σε «κινούμενο Wi-Fi router». Για περίπου 100 δολάρια, αγοράζεται ένα έτοιμο προς χρήση Wi-Fi hotspot και προπληρωμένες SIM, φορτώνονται στο σακίδιο κάποιου και ο εθελοντής αποτελεί το «σημείο πρόσβασης» για την ομάδα. Τα δίκτυα αυτά διαρκούν περίπου 6 ώρες πριν χρειαστεί επαναφόρτιση, και μπορούν να εξυπηρετούν γύρω στα 10-12 άτομα ανά πάσα στιγμή.
Η σημασία των smartphones για τους πρόσφυγες/ μετανάστες γενικότερα υπογραμμίζεται σε σειρά δημοσιευμάτων ανά το Ίντερνετ, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν την κατοχή τέτοιων συσκευών ως ένδειξη ότι οι πρόσφυγες μετανάστες δεν είναι όσο «εξαθλιωμένοι» θέλουν να φαίνονται. Η βασική απάντηση, όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του Independent, είναι ότι, αφ'ενός, η Συρία μπορεί να μην ήταν πλούσια, αλλά δεν ήταν και φτωχή ως χώρα, και ότι αφ'ετέρου το κόστος ενός «μέσου» smartphone δεν είναι υψηλό πλέον.
Ο Πωλ Ντόναχιου, της International Rescue Committee (IRC) αναφέρει στο CNBC ότι τα τηλέφωνα αποτελούν ζωτικής σημασίας εργαλείο για αυτούς. «Αν χάσουν το τηλέφωνο, πρόκειται για μεγάλη πρόκληση...πρέπει να βρουν καινούριο για να επικοινωνήσουν με την οικογένειά τους». Επίσης, επισημαίνει την ευρεία χρήση δωρεάν υπηρεσιών messaging (WhatsApp, Facebook, Viber κ.α.) για να επικοινωνούν τόσο με άλλους πρόσφυγες/ μετανάστες όσο και με την οικογένειά τους- τραβώντας ακόμα και selfies σε κάποιες περιπτώσεις για να ενημερώσουν τις δικούς τους ότι έφτασαν στην Ευρώπη με ασφάλεια. Ο Ντόναχιου επίσης περιγράφει την περίπτωση ενός Σύριου το σκάφος του οποίου βυθίστηκε ενώ περνούσε από την Τουρκία στη Λέσβο. Όπως αναφέρει, χρησιμοποίησε το WhatsApp για να ενημερώσει την ελληνική ακτοφυλακή και μετά το GPS για να επιβεβαιώσει ότι κολυμπούσε προς τη σωστή κατεύθυνση.
Επίσης, υπάρχει ποικιλία ιστοσελίδων και blogs που επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας, όπως το Refugees Welcome Pad καθώς και το Refugees Welcome στη Γερμανία που περιγράφεται ως «Airbnb για πρόσφυγες». Μέσω αυτού, Γερμανοί πολίτες που είναι πρόθυμοι να φιλοξενήσουν πρόσφυγες ή να παρέχουν χρήματα για ενοίκιο διασυνδέονται με τους πρόσφυγες. Οι δημιουργοί του συνεργάζονται με εθελοντές από όλο τον κόσμο για το στήσιμο αντίστοιχων υπηρεσιών και σε άλλες χώρες. Επίσης, δεν θα έπρεπε να παραβλεφθεί τοFacebook Group «Syria is calling» (Ισλανδία) ή η εφαρμογή για πρόσφυγες που δημιούργησε ένας πρόσφυγας ο οποίος πέρασε στην Τουρκία από τη Συρία. Η εφαρμογή (Gherbetna)βοηθά στη συμπλήρωση εγγράφων και προβάλλει αγγελίες και λίστες με «φιλικές» επιχειρήσεις. Οι νεοαφιχθέντες μπορούν επίσης να απευθύνονται σε forum για βοήθεια. Ακόμη, υπάρχει και το Trace the Face του Ερυθρού Σταυρού, όπου οι μετανάστες ή οι οικογένειές τους μπορούν να ανεβάσουν φωτογραφίες τους για να μπορέσουν να ξαναβρεθούν.
Η δωρεά της Google
Αξίζει επίσης να σημειωθεί μια ιδιαίτερη δράση στην οποία προχώρησε ο τεχνολογικός κολοσσός της Google πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η εταιρεία πραγματοποίησε δωρεά ενός εκατ. ευρώ σε οργανώσεις που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, καλώντας χρήστες από όλο τον κόσμο και δεσμευόμενη πως, για να ενισχύσει τη συνεισφορά τους, θα «αντιστοιχίσει» τα πρώτα 5 εκατ. ευρώ σε αναλογία 1 προς 1, μέχρι να επιτευχθεί το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.
Οι δωρεές καταλήγουν στο Network for Good και από εκεί θα προωθηθούν σε τέσσερις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες.