ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/09/2015 11:31 EEST | Updated 18/09/2015 12:22 EEST

Παυλόπουλος για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα έχει φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις της. Αβραμόπουλος: Τη Δευτέρα η πρώτη δόση της βοήθειας

Eurokinissi

Η ελληνική πλευρά έχει φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις της, και η σύνοδος κορυφής που συγκαλείται την επόμενη Τετάρτη θα διαμορφώσει τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, η οποία βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων, έστω και με καθυστέρηση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στη συνάντηση που είχε με τον επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Από πλευράς του ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι αν μετά τη Σύνοδο Κορυφής κάτι δεν πάει καλά στο προσφυγικό, θα ευθύνονται τα κράτη-μέλη και όχι οι θεσμοί, συμπληρώνοντας ότι αν και η τελευταία συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών δεν πήγε καλά, εκτιμά ότι το κλίμα θα αλλάξει, η Ελλάδα θα βοηθηθεί ως χώρα από την Ε.Ε. για το προσφυγικό, ενώ τη Δευτέρα θα καταβληθεί η πρώτη δόση της βοήθειας.

«Μονάδα μέτρησης της ΕΕ είναι ο άνθρωπος, και όχι το νόμισμα. Το νόμισμα υπάρχει για να υπηρετεί τον άνθρωπο» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Τετάρτης με θέμα αποκλειστικά το Μεταναστευτικό.

Ακολούθησε συνάντηση με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, στο Μέγαρο Μαξίμου. «Οι θέσεις της Ελλάδας παραμένουν σταθερές ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται από ένα και μόνο κράτος», δήλωσε για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα η υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

«Κάνει μεγάλες προσπάθειες η κυβέρνησή μας, θεωρούμε ότι η εισροή είναι υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή, χωρίς αυτό να μειώνει την ένταση και την οξύτητα του προβλήματος», είπε η κ. Θάνου και ενημέρωσε τον κ. Αβραμόπουλο ότι η κυβέρνηση, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που ανακοινώθηκε για την επόμενη Τετάρτη, συλλέγει όλο το απαραίτητο υλικό και τα στοιχεία προκειμένου να τα παραδώσει στον επόμενο πρωθυπουργό ο οποίος θα προκύψει μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. «Αναμένουμε κι εμείς ότι στη Σύνοδο αυτή θα πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε μια λύση δεδομένου ότι το ζήτημα έχει καταστεί ιδιαίτερα οξύ και έχει διευρυνθεί στους κόλπους της ΕΕ», είπε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

«Οι εξελίξεις ανεβάζουν το θερμόμετρο. Είμαστε υπό πίεση», είπε από την πλευρά του Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος σημειώνοντας πως «είμαστε λίγο πριν από τις δύο Συνόδους, τη Σύνοδο των Υπουργών και τη Σύνοδο Κορυφής». Είπε ακόμη ότι τελευταία Σύνοδος των Υπουργών δεν στέφθηκε με επιτυχία καθώς υπήρξαν χώρες που διαφοροποιήθηκαν. Για την Ελλάδα ανέφερε ειδικότερα ότι, ενώ συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές, έχει βελτιωθεί η κατάσταση στα σημεία εξόδου. Προέβλεψε ότι η πίεση θα συνεχιστεί και είπε ότι η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας στο θέμα της διαχείρισης των ροών -και με οικονομικά μέσα και με τεχνογνωσία-, ώστε η διαχείριση να είναι η καλύτερη δυνατή.

Νωρίτερα, ο κ. Αβραμόπουλος είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος χαρακτήρισε τον επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής «ελληνικό κεφάλαιο για την Ευρώπη», τονίζοντας ότι όποια κυβέρνηση βγει τη Δευτέρα θα συνεργαστεί μαζί του.

Από πλευράς του, ο κ. Αβραμόπουλος ευχήθηκε «να επικρατήσει η σύνεση και η εθνική συνεννόηση σε μια κρίσιμη για τη χώρα προεκλογική περίοδο».

Sponsored Post