CULTURE
18/09/2015 14:24 EEST

Οι 11 ταινίες μικρού μήκους που θέλουμε να δούμε στο Φεστιβάλ Δράμας

YouTube

Το 38ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας άνοιξε τις πύλες του για άλλη μια χρονιά τη Δευτέρα που μας πέρασε και μέχρι και το Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, θα φιλοξενήσει μερικούς από τους πιο ταλαντούχους νέους Έλληνες σκηνοθέτες, πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων, σεμιναρίων και αφιερωμάτων, καθώς και δημιουργικά εργαστήρια, συζητήσεις και συναυλίες.

Μελετώντας το πρόγραμμα του φετινού Ελληνικού Διαγωνιστικού, παρατηρήσαμε δύο πράγματα. Από τη μία, η οικονομική κρίση, οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών αλλά και τα φλέγοντα κοινωνικά θέματα του μεταναστευτικού, του φυλετικού ρατσισμού και του σεξισμού έχουν αποτελέσει βασικές πηγές έμπνευσης για τους νέους δημιουργούς -και πώς όχι, άλλωστε. Από την άλλη, παρά τις αντιξοότητες και το γενικότερο κλίμα πεσιμισμού που κυριαρχεί στη χώρα, οι νέοι δημιουργοί δεν εγκαταλείπουν την αίσθηση του χιούμορ και την όρεξη για σάτιρα, ούτε και τον, πάντα αναγκαίο, κόσμο της επιστημονικής φαντασίας -ευτυχώς.

Επιλέξαμε, λοιπόν, και σας παρουσιάζουμε τις ταινίες μικρού μήκους που έχουν παρουσιαστεί ή πρόκειται να παρουσιαστούν στο φετινό Φεστιβάλ Δράμας, οι οποίες μας ενθουσίασαν μόνο και μόνο από την περίληψη του σεναρίου τους και ανυπομονούμε να δούμε στην μεγάλη οθόνη.

«Το αντίσκηνο» (The Tent)

Στράτος Γαβριηλίδης

Έλληνες του κόσμου/ Greeks of the word, Μυθοπλασία/Fiction, DCP, 8΄, 2014

Ο Μαρκ, ένας σαραντάρης διαζευγμένος πατέρας, παίρνει την πεντάχρονη κόρη του Λούλα για διακοπές. Της έχει υποσχεθεί να πάνε στη θάλασσα, ακόμα κι αν η πιστωτική του κάρτα δεν περνάει.

-

«Ψωμί και ελιές» (Bread and οlives)

Alexander Jaschik & Ιορδάνης Ορφανίδης

Σπουδαστική/Student Film, Μυθοπλασία/Fiction, DCP , 29΄, 2014

Δύο πολύ διαφορετικά αδέρφια, ο Λεωνίδας και ο Βαγγέλης, δε βλέπουν μέλλον στην Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης. Ο Λεωνίδας κλείνει το εστιατόριό του, φορτώνουν τα τελευταία υπάρχοντά τους, βάζουν και τη μητέρα τους, τη Θεοδοσία, στο πίσω κάθισμα και φεύγουν για Μόναχο. Θέλουν να δουλέψουν στην επιτυχημένη ταβέρνα του θείου τους του Γιάννη και να φτιάξουν μία καινούρια ζωή. Όμως, μόλις φτάνουν, τα δύο αδέρφια θα ανακαλύψουν ότι ο θείος τους ήταν λίγο υπερβολικός, και η ταβέρνα είναι ένα μικρό κεμπαμπτζίδικο.

-

«Bookless»

Βασίλης Γουδέλης

Μυθοπλασία/Fiction, DCP , 10΄, 2015

Σε έναν κατεστραμμένο κόσμο που ελέγχεται από παιδιά, ένας άντρας αποφασίζει να αντικρίσει τη νέα πραγματικότητα.

-

«Εθνοφοβία» (Ethnophobia)

Γιάννης Ζιόγκας

Κινούμενα Σχέδια/Animation, AppleProRes, 16΄, 2015

Η επιβίωση, ρήξη και συμβίωση πάνε μαζί. Κι όλα συνοδεύονται από εκρήξεις χαράς, πόνου, αποτελέσματα μιας εσωτερικής ανάγκης του ανθρώπου να βρίσκει και να μεγαλοποιεί διαφορές εκεί που οι ομοιότητες είναι εμφανώς μεγαλύτερες.

-

«PROSOPON» (PROSOPON: a face toward a face)

Θωμάς Θωμά

Έλληνες του κόσμου /Greeks of the world, Κινούμενα Σχέδια/animation, DCP, 5΄, 2014

Ένας άνδρας των ΜΑΤ συναντά μια μισότρελη γιαγιά που προσπαθεί να τον ταΐσει.

-

«Κατηφόρα» (Downhill)

Στέλιος Καμμίτσης

Μυθοπλασία/Fiction, DCP, 13΄, 2015

Η ιστορία μιας μητέρας που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τη σεξουαλικότητα του γιου της, σε μια κοινωνία που κάνει τα πρώτα βήματα προς την αναγνώριση των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

-

«Ο Σπόρος» (The Seed)

Ιφιγένεια Κοτσώνη

Μυθοπλασία/Fiction, DCP, 15΄, 2015

Σε μια εφιαλτική Αθήνα του μέλλοντος, η Νάλα, ντίλερ λαχανικών, εντοπίζεται από την αστυνομία και καταδικάζεται σε 5 χρόνια «επανένταξη». Σε έναν κόσμο όπου η καλλιέργεια όλων των φυτών είναι παράνομη, ξετυλίγεται η ιστορία της μοναχικής αυτής «επαναστάτριας».

-

«Παλίρροιες - Το Παραμύθι της Θάλασσας» (Tides - A Story Told by the Sea)

Σταυριάννα Λίτσα

Ντοκιμαντέρ/ Documentary, DCP, 11΄, 2014

Η οικογένεια του μικρού Σαΐντ φτάνει στη Μυτιλήνη έχοντας αφήσει πίσω της έναν μεγάλο κίνδυνο. Πριν όμως διασχίσουν το Αιγαίο, ο πατέρας χάνεται στο πλήθος. Η μητέρα και τα παιδιά μαθαίνουν ότι ο πατέρας έχει φυλακιστεί στην Ελλάδα και γράφουν ένα βιβλίο για να τον σώσουν.

-

«Pacino's Way»

Χάρης Παντελιδάκης

Σπουδαστική/Students Film, Μυθοπλασία/Fiction, MPEG-2, 18΄, 2015

Ο Μάικ και ο Τζίμυ σχεδιάζουν την απαγωγή ενός ψυχιάτρου ο οποίος χρωστάει λεφτά στο αφεντικό τους. Για να μην κινήσουν υποψίες, κλείνουν ραντεβού μαζί του. Η συνεδρία παίρνει διαφορετική τροπή από ότι είχαν σχεδιάσει και η σχέση των δύο φίλων δοκιμάζεται.

-

«Inner Land»

Βίβιαν Παπαγεωργίου

Μυθοπλασία/Fiction, DCP , 18΄, 2015

Σε ένα απομονωμένο χωριό, μια δασκάλα αναλαμβάνει υπηρεσία σε ένα παράξενο σχολείο. Μαθητές και δάσκαλοι την παγιδεύουν σταδιακά στον δικό τους ‘νεκρό’ χρόνο που έχει τους δικούς του νόμους. Ανεπαίσθητα, χτίζονται γύρω της αναπόδραστα τείχη.

-

«Joanna»

Παναγιώτης Φαφούτης

Μυθοπλασία/Fiction, DCP, 9΄, 2015

Η Joanna κατεβαίνει κάθε μέρα στο λιμάνι για να βρει την αγάπη.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.dramafilmfestival.gr