ΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/09/2015 04:49 EEST | Updated 26/09/2015 04:49 EEST

Οι καταθέσεις των τραυματισμένων ανηλίκων και των ανδρών της ομάδας Δέλτα για τους καταγγελλόμενους «βασανισμούς» στα Εξάρχεια

Sooc

Τον κύκλο των καταθέσεων για τη διερεύνηση των καταγγελλόμενων ξυλοδαρμών ανηλίκων και νεαρών ατόμων από αστυνομικούς στα Εξάρχεια άνοιξαν οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ.

Για την υπόθεση έχει διαταχθεί από το αρχηγείο της Αστυνομίας Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ την Προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Οι ξυλοδαρμοί φέρονται από τα θύματα να έγιναν στις 17 Σεπτεμβρίου 2015 κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από το Α.Τ. Εξαρχείων, ανάμεσα σε ομάδα περίπου 100 νεαρών και άνδρες της ομάδας Δέλτα.

Εννιά άτομα, μεταξύ αυτών πέντε ανήλικοι, καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν επιθέσεις με γκλομπ και μοτοσικλέτες με αποτέλεσμα να σπάσουν χέρια και να προκληθούν τραύματα στα πρόσωπά τους.

Την περασμένη Πέμπτη κλήθηκαν από τα αρμόδια στελέχη του Εσωτερικών Υποθέσεων να καταθέσουν πέντε άτομα από τα συνολικά δέκα που φέρονται να έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού, όπως και δέκα αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα. Την ίδια ημέρα κατέθεσε h δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη, η οποία εκπροσωπεί 19χρονο φοιτητή, ο οποίος υποστηρίζει ότι αστυνομικοί του πάτησαν το πόδι με μοτοσικλέτα σπάζοντας ένα δάχτυλο.

Για τις τέσσερις από τις εννιά περιπτώσεις των θυμάτων έχουν διαταχθεί εισαγγελικές παραγγελίες για να πραγματοποιηθούν ιατροδικαστικές γνωματεύσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί το πως προκλήθηκαν οι σωματικές βλάβες. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν, σύμφωνα με την κ. Λεγάκη, οι ιατρικές γνωματεύσεις από τα νοσοκομεία όπου μεταφέρθηκαν οι νεαροί, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσει και ένας 13χρονος που, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ήταν πεσμένος στο δρόμο με χειροπέδες και δέχθηκε χτυπήματα με γκλοπ με αποτέλεσμα να σπάσουν τα χέρια του, ενώ θα κληθούν και οι γονείς των θυμάτων.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι πέντε νεαροί που έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής υποστήριξαν ότι «δέχθηκαν αναίτιες επιθέσεις από πάνοπλους αστυνομικούς, οι οποίοι τους χτύπησαν με μανία, χωρίς να είχαν οι ίδιοι συμμετοχή στα επεισόδια».

Από την πλευρά τους οι άνδρες της ομάδας Δέλτα ισχυρίστηκαν ότι οι «νεαροί είχαν πάνω τους μολότοφ, ότι συνολικά εκείνο το βράδυ μπορεί να έπεσαν ακόμα και 100 αυτοσχέδιες βόμβες και ότι η βία που ασκήθηκε ήταν αποκλειστικά στο πλαίσιο ακινητοποίησης ατόμων που έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή τους, χωρίς να υπάρχει εκδικητική μανία ή πρόθεση τραυματισμών».