ΔΙΕΘΝΕΣ
29/09/2015 05:57 EEST | Updated 29/09/2015 05:57 EEST

40.000 άτομα θα διαθέσουν 50 χώρες στις ειρηνευτικές δυνάμεις και σε πιθανέςα αποστολές του ΟΗΕ

www.defenceimages.mod.ukUse of this image is subject to the terms and conditions of the MoD News Licence at www.defenceimagery.mod.uk/fotoweb/20121001_Crown_copyrigh... For latest news visit www.gov.uk/government/organisations/ministry-of-defenceFollow us: www.facebook.com/defenceimageswww.twitter.com/defenceimages" data-caption="Reserve soldiers from The London Regiment are pictured receiving their blue berets before deploying on a United Nations peacekeeping mission to Cyprus.Around 50 members of the Londons completed their training alongside 1st Battalion The Irish Guards (1IG) under the watchful eyes of UN assessors ahead of a six-month tour in Cyprus on Operation Tosca.-------------------------------------------------------© Crown Copyright 2013Photographer: Sgt Russ Nolan RLCImage 45156744.jpg from www.defenceimages.mod.ukUse of this image is subject to the terms and conditions of the MoD News Licence at www.defenceimagery.mod.uk/fotoweb/20121001_Crown_copyrigh... For latest news visit www.gov.uk/government/organisations/ministry-of-defenceFollow us: www.facebook.com/defenceimageswww.twitter.com/defenceimages" data-credit="Defence Images/Flickr">

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι περισσότερες από 50 χώρες έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν συνολικά 40.000 άτομα ειρηνευτικών δυνάμεων (η αρχική αναφορά ήταν για 30.000 άτομα) σε πιθανές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και ελικόπτερα, ιατρικές μονάδες, καθώς και εκπαίδευση και υλικό για να αντιμετωπιστούν οι βόμβες σε οδικές αρτηρίες.

Ο Ομπάμα προήδρευσε μιάς συνόδου αρχηγών κρατών στα Ηνωμένα 'Εθνη για να συγκεντρώσει δεσμεύσεις που θα συνδράμουν στον αριθμό και τις ικανότητες των ειρηνευτών του ΟΗΕ και θα επιτρέψουν στον παγκόσμιο οργανισμό να στείλει δυνάμεις πιό γρήγορα όταν δημιουργηθεί μια νέα επιχείρηση. "Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να κάνουμε κάθε νέα ειρηνευτική επιχείρηση πιό αποτελεσματική από την προηγούμενη," είπε.

Η αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερς, είπε ότι εκτός από τις 40.000 νέων στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων, πάνω από 50 χώρες δεσμεύτηκαν να διαθέσουν πάνω από 40 ελικόπτερα, 15 εταιρείες μηχανικών στρατού, και 10 νοσοκομεία σε πεδία μάχης. Η δέσμευση της Κίνας ήταν από τις μεγαλύτερες, με 8.000 στρατιώτες που προσφέρθηκε να διαθέσει ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινγκπίνγκ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν 82 από τα πάνω από 106.500 άτομα που έχουν σταλεί σε ειρηνευτικές αποστολές, αλλά πληρώνουν πάνω από 28% του προϋπολογισμού του οργανισμού, που ξεπερνά τα 8,2 εκατομμύρια δολάρια.

Σε ομιλία της στις Βρυξέλλες το Μάρτιο, η Πάουερς είχε παροτρύνει τις Ευρωπαϊκές χώρες να διαθέσουν περισσότερο προσωπικό για τον ΟΗΕ, λέγοντας ότι πριν από είκοσι χρόνια οι Ευρωπαίοι αποτελούσαν το 40% των ειρηνευτών, ενώ τώρα είχαν φτάσει μόλις το 7%. Χθες ανταποκρίθηκαν αρκετές χώρες, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να λέει μεταξύ άλλων ότι θα στείλει 70 στρατιώτες στην ειρηνευτική δύναμη της Σομαλίας και μέχρι και 300 σε εκείνη του Νότιου Σουδάν.

Η πέντε πρώτες χώρες σε διάθεση στρατιωτών και αστυνομικών στον ΟΗΕ είναι η Αιθιοπία, η Ινδία, το Μπαγκλαντες, το Πακιστάν και η Ρουάντα, οι οποίες δεσμεύτηκαν να στείλουν παραπάνω προσωπικό χθες.