ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/09/2015 07:29 EEST | Updated 29/09/2015 07:29 EEST

Oι έξι αλλαγές που έρχονται στο Δημόσιο. Νέοι μισθοί, νέα κινητικότητα και τρόπος αξιολόγησης

eurokinissi

Nέες μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια, νέο κύμα κινητικότητας αλλά και νέος τρόπος αξιολόγησης των υπαλλήλων έρχονται στο Δημόσιο από τις 15 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Έθνους, στα μέσα του επόμενου μήνα κατατίθεται νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των υπαλλήλων και την επιλογή προϊσταμένων και ακολούθως θα προχωρήσυον οι υπόλοιπες νομοθετικές ρυθμίσεις μέχρι τα τέλη του έτους.

Οι έξι αλλαγές που εισάγονται στο Δημόσιο είναι:

-Νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων και επιλογής προϊσταμένων. Περιλαμβάνει «βαθμολόγηση» των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους και τους υφισταμένους με την ενεργοποίηση θεσμών άμεση δημοκρατίας αλλά και αξιολόγηση των υπηρεσιών από την κοινωνία. Προβλέπεται ψηφοφορία σε επίπεδο τμήματος ή διεύθυνσης, τόσο για την ανάδειξη των καλύτερων υπαλλήλων όσο και για όσους θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις ευθύνης. Για την επιλογή προϊσταμένων θα ισχύει η μοριοδότηση αντικειμενικών κριτηρίων και θα  παραμείνει το κριτήριο της συνέντευξης και πιθανά των γραπτών εξετάσεων.

-Νέο Μισθολόγιο από το 2016. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο που ρποβλέπει σημαντικές παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια που εντάσσονται οι δικαστικοί λειτουργοί, το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ, οι καθηγητές ΤΕΙ, οι ερευνητές, οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, το προσωπικό ΚΕΠΕ (ερευνητές), οι καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το Προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι αρχιερείς, οι μουσικοί και οι ένστολοι στην Ελληνική Αστυνομία, στο Λιμενικό Σώμα και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σημειώνεται πως προτείνεται ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό και την διατήρηση των τεσσάρων επιδομάτων που ισχύουν και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, τα οποία είναι: επίδομα θέσης ευθύνης, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οικογενειακή παροχή και κίνητρο επίτευξης στόχων. Η ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον μισθό αναμένεται να  επιφέρει αύξηση των βασικών αποδοχών αλλά μειώσεις στο σύνολο των αποδοχών  από 3-5% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

-Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων που θα καταρτιστεί με βάση τα προσόντα και το καθηκοντολόγιο. Θα αξιοποιηθεί ως βασικό εργαλείο για την  στελέχωση όλου του Δημοσίου και την λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας για την κάλυψη των κενών θέσεων που υπάρχουν σε οργανισμούς και εταιρείες του Δημοσίου. Στόχος , να συμβάλλει  στο μέλλον και στην ανάδειξη μόνιμων γενικών γραμματέων υπουργείων ως το βασικό εργαλείο για την «εσωτερική αγορά εργασίας» στον κρατικό μηχανισμό.

-Δεύτερο κύμα κινητικότητας που θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Αρχικά θα γίνει σε εθελοντική βάση. Η επιλογή θα γίνει με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ επί αντικειμενικών και κοινωνικών κριτηρίων.

-Μείωση των αποδοχών σε βουλευτές, γενικούς γραμματείς και αιρετούς στην αυτοδιοίκηση. Το σχέδιο βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας και προβλέπει περαιτέρω μείωση των αποδοχών σε βουλευτές, γενικούς γραμματείς υπουργείων που θα έχουν επιπτώσεις και στις αποδοχές όσων κατηγοριών υπαλλήλων συνδέουν τις αμοιβές τους με την αποζημίωση των γενικών γραμματέων, αλλά και των αιρετών της αυτοδιοίκησης.

-Αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης από εκπαιδευτικό κέντρο σε κεντρικό γνωμοδοτικό συμβούλιο του κράτους σε θέματα δημόσιας διοίκησης, με επέκταση σε ερευνητικά θέματα και συμβολή στη διαμόρφωση και αποτελεσματική υλοποίηση των δημόσιων πολιτικών.