ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29/09/2015 09:29 EEST | Updated 29/09/2015 11:35 EEST

Δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες δήλωσε ο Nίκος Φίλης μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Eurokinissi

Δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες στο μάθημα των θρησκευτικών, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση που είχαν στην Αρχιεπισκοπή ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Σε αυτή ο κ. Φίλης είπε ότι οι ρόλοι της εκκλησίας και της πολιτείας είναι διευκρινισμένοι και τόνισε πως το υπουργείο Παιδείας θέλει μια συνεργασία μόνιμη και όχι συγκυριακή.

«Είναι προφανές ότι είναι διακριτοί οι ρόλοι. Τους σεβόμαστε και επιδιώκουμε τη συνεργασία προς όφελος του ελληνικού λαού»

Όσον αφορά το μάθημα των θρησκευτικών, έπειτα και από τις πρόσφατες δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου, που ανέφερε ότι θα μπορούν να απαλλάσσονται από το μάθημα των θρησκευτικών όσοι μαθητές το επιθυμούν, ο κ. Φίλης είπε ότι για τα θρησκευτικά υπάρχει συναντίληψη και τόνισε πως δεν υπάρχουν μονομερείς ενέργειες.

Ωστόσο έκανε λόγο για την ανάγκη της αναμόρφωσης του μαθήματος των θρησκευτικών και εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που «η θρησκεία διαδραματίζει ρόλο αγαθό και ηθικό  στη δική μας περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και ρόλο μισαλλοδοξίας, για να αναφερθούμε στην περίμετρό μας».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι χρειάζεται συνεργασία μεταξύ της πολιτείας και της Εκκλησίας για θέματα που αφορούν τις δύο πλευρές, «χωρίς πείσματα και εμμονές».

Όσον αφορά στο ζήτημα των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και στην φορολόγηση των φροντιστηρίων, ο κ. Φίλης δήλωσε ότι το Υπουργείο θα φροντίσει ώστε να μην έχουμε κλειστά σχολεία και θα εξεταστεί ο φόρος του 23% στην εκπαίδευση.

«Δίνουμε μάχη να ανοίξουν όλα τα σχολεία και κυρίως να υπάρξει λειτουργία της ειδικής εκπαίδευσης».

«Ωστόσο, η γενική εικόνα είναι, όπως σημείωσε, πως δεν υπάρχουν κλειστά σχολεία και ότι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε μεγάλο βαθμό έχει ικανοποιηθεί η ανάγκη για διδακτικό προσωπικό. Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ανέφερε πως είναι θέμα ημερών και εκεί να υπάρξει εξομάλυνση.

Έως το τέλος Οκτωβρίου η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί, επισήμανε και ανακοίνωσε ότι σήμερα-αύριο αναρτώνται οι πίνακες προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Όπως τόνισε ο υπουργός, το θέμα αφορά πολλές χιλιάδες παιδιά τα οποία έχουν μεγάλα προβλήματα και πρέπει «κατά προτεραιότητα να δώσουμε αυτή τη μάχη ως υπουργείο». Όλα τα άλλα στον καιρό τους, συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από το υπουργείο Παιδείας πίστωση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ήδη 4.000 θα προκριθούν ως αναπληρωτές για τα σχολεία και ίσως χρειαστεί, όπως επισήμανε, «να δούμε και μια επιπλέον διαδικασία για την ειδική αγωγή».

Σε ερώτηση για τον φόρο 23% στη ιδιωτική εκπαίδευση, τόνισε πως είναι θέμα που έχει να κάνει με τη γενικότερη οικονομική πολιτική και δεσμεύτηκε πως «ό,τι μπορούμε θα κάνουμε για να μην επιβαρυνθεί το λαϊκό και οικογενειακό εισόδημα, διότι η επιβάρυνση του 23% δεν αφορά κάποιους προνομιούχους συμπολίτες μας, αφορά οριζόντια την οικογένεια».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό θέμα, είπε ότι δεν συζήτησε αναλυτικά με τον Αρχιεπίσκοπο γι' αυτό το θέμα, αλλά πως υπήρξε μια αναφορά ότι «είμαστε σε κοινή πορεία αντίληψης και αντιμετώπισης του ζητήματος».