ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29/09/2015 06:11 EEST | Updated 29/09/2015 06:11 EEST

Οι σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας στη συνάντηση Τσίπρα – Έντι Ράμα

SOOC

Συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, στην βάση του διεθνούς δικαίου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού. Παράλληλα ανέδειξε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και του σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας στο πλαίσιο αυτό τον σημαντικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου.

 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της γειτονικής χώρας στην πορεία της προς την Ευρώπη, αναμένοντας, παράλληλα, από την Αλβανία να επιδεικνύει σταθερή βούληση στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επίσης συζητήθηκε η προοπτική διμερούς συνεργασίας με έμφαση στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ ο Έντι Ράμα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Αλβανία.

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσσόβου κ.κ. Ίσα Μουστάφα και Χάσιμ Θάτσι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Ν. Υόρκη.

Στη συνάντηση αυτή η κυβέρνηση του Κοσσόβου δεσμεύθηκε ότι θα εξασφαλίσει την προστασία και χρηματοδότηση επισκευών και αναστηλώσεων χριστιανικών μνημείων και εκκλησιών.

Κατά τη συνάντηση οι Κοσοβάροι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόσφατη επίσκεψή του κ. Κοτζιά στο Κόσσοβο και την συνεπή θέση που τηρεί η Ελλάδα έναντι του Κοσσόβου παρά το γεγονός ότι δεν το έχει αναγνωρίσει.

Παράλληλα ενημέρωσαν τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κόσσοβο και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, των συμφωνιών και του διαλόγου με τη Σερβία, ενώ ζήτησαν, εκ νέου, την υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, εξέφρασαν τη δέσμευση της κυβέρνησής τους να καταπολεμήσει το θρησκευτικό φανατισμό, να συμμετάσχει στον αγώνα κατά του ISIS και να εξασφαλίσει την προστασία και τη χρηματοδότηση επισκευών και αναστηλώσεων χριστιανικών μνημείων και εκκλησιών.

Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς, τόνισε την ανάγκη εμπέδωσης της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή και τη μεγάλη σημασία της οικοδόμησης δικτύων και συνεργασιών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη με τη συμμετοχή όλων των χωρών και με την ενεργό υποστήριξη της Ελλάδας και της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελληνική στήριξη στις προσπάθειες του Κοσσόβου να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς βάσει του διεθνούς δικαίου και προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι κοινός στόχος είναι η μελλοντική ενσωμάτωση όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ενίσχυση της εκατέρωθεν συνεργασίας και στη συγκρότηση ομάδων εργασίας εμπειρογνωμόνων σε θέματα κοινοτικού κεκτημένου και ο κ. Κοτζιάς προσκάλεσε τον ομόλογό του στην Αθήνα.

Επίσης ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ 'Αιντα.

Εκεί ο κ. Κοτζιάς εξέθεσε τις απόψεις και τους προβληματισμούς της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Κοτζιάς, στο πλαίσιο της συνολικής επισκόπησης της κατάστασης και της πορείας των διαπραγματεύσεων με τον κ. 'Αιντα, έθεσε επισταμένως το ζήτημα των εγγυήσεων και της ανάγκης απόσυρσης των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την Τρίτη

Πυκνό πρόγραμμα περιλαμβάνει η ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού και για τη σημερινή, τρίτη, ημέρα της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

-Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη (9:30-10:00 ώρα Αμερικής, 4:30-5:00μμ ώρα Ελλάδος).

-Στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη Συνάντηση Κορυφής υπό την προεδρία του Μπάρακ Ομπάμα για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του ISIL (10:30-14:00 ώρα Αμερικής, 19:30-21:00 ώρα Ελλάδος).

-Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην ομιλία του κ. Αναστασιάδη (16:00 ώρα Αμερικής, 23:00 ώρα Ελλάδος).

-Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, έχει προγραμματιστεί για τις 17:40-17:50 τοπική ώρα (00:40-00:50 ώρα Ελλάδος).

-Εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας θα παραστεί στη δεξίωση της ΕΕ (18:30-20:30 ώρα Αμερικής, 1:30-3:30πμ ώρα Ελλάδος)

-Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει στη συνέχεια συνάντηση με την ομογένεια (19:30 ώρα Αμερικής, 2:30 ώρα Ελλάδος)

-Το πρόγραμμα της ημέρας θα ολοκληρωθεί με δείπνο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργό και της ελληνικής αντιπροσωπείας από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο (20:30 ώρα Αμερικής, 3:30 ώρα Ελλάδος).