ΔΙΕΘΝΕΣ
29/09/2015 10:23 EEST | Updated 29/09/2015 10:23 EEST

ΟΗΕ: Τουλάχιστον από 500.000 μετανάστες και πρόσφυγες διέσχισαν την Μεσόγειο το 2015. Σχεδόν 383.000 έφθασαν στην Ελλάδα

ASSOCIATED PRESS
Refugees and migrants arrive on a dinghy after they crossed from Turkey to Lesbos island, Greece, Friday, Sept. 11, 2015. While migrants for years have taken death-defying trips across the Mediterranean to reach the relative peace and comfort of the Europe Union, the flow has hit record proportions this year - notably with an influx of Syrians, Afghans and Eritreans fleeing trouble back home.(AP Photo/Petros Giannakouris)

Περισσότερο από μισό εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο το 2015 και σχεδόν 3.000 έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Φέτος, συνολικά σχεδόν 515.000 μετανάστες και πρόσφυγες διέσχισαν τη Μεσόγειο: σχεδόν 383.000 έφθασαν στην Ελλάδα και περίπου 129.000 στην Ιταλία, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία που διευκρινίζει ότι το 54% αυτών είναι Σύροι και το 13% Αφγανοί.

Στην Ελλάδα το 71% των ανθρώπων που έχουν φθάσει είναι Σύροι.

Παράλληλα, περίπου 2.980 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή φέρονται ως αγνοούμενοι φέτος στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο.

Το 2014, σχεδόν 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή παραμένουν αγνοούμενοι στα νερά της Μεσογείου, σύμφωνα με την UNHCR.

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κοινής ευρωπαϊκής επιχείρησης έρευνας και διάσωσης στο πλαίσιο της Frontex, που έσωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές φέτος, η Μεσόγειος συνεχίζει να είναι ο πλέον φονικός δρόμος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, επισημαίνει ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την UNHCR, πολλοί άνθρωποι που φθάνουν δια θαλάσσης στη νότια Ευρώπη, κυρίως στην Ελλάδα, προέρχονται από χώρες που πλήττονται από τη βία και τις συγκρούσεις, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται διεθνή προστασία και συχνά είναι εξαντλημένοι και ψυχικά τραυματισμένοι.

Οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα στην κατανομή 120.000 μεταναστών και προσφύγων και στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στις γειτονικές χώρες της Συρίας. Ωστόσο ο ΟΗΕ κάλεσε τους ηγέτες να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)