ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/09/2015 11:10 EEST | Updated 30/09/2015 11:10 EEST

H ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και o TAP στη συνάντηση Σκουρλέτης με τον Αζέρο πρέσβης και στελέχη της SOCAR

PHASMA/Β.ΨΩΜΑΣ

Η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και η προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με τον πρεσβευτή του Αζερμπαϊτζάν Ραχμάν Μουσταφάγεφ, ο οποίος συνοδευόταν από τον σύμβουλο του προέδρου της κρατικής ενεργειακής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, Μουράτ Χεϊντάφοφ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της SOCAR Energy Greece S.A., Ανάρ Μαμάντοφ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα στο ζήτημα του ΔΕΣΦΑ καθώς η υπόθεση «φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά και με τρόπο που να ικανοποιείται η αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία είχε εγείρει ζητήματα ανταγωνισμού». Πλειοδότης στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού είχε αναδειχθεί η SOCAR, η μεταβίβαση ωστόσο «κόλλησε» σε ενστάσεις της ΕΕ. Μία από τις εναλλακτικές που εξετάζονται είναι η μεταβίβαση ενός τμήματος των μετοχών του ΔΕΣΦΑ σε ευρωπαϊκή εταιρία.

Για τον αγωγό ΤΑΡ θα υπάρξει την ερχόμενη εβδομάδα νέα συνάντηση με τη διοίκηση της Κοινοπραξίας, με αντικείμενο τη διευθέτηση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την όδευση του αγωγού επί του ελληνικού εδάφους και τα αντισταθμιστικά οφέλη από τη λειτουργία του.