ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/09/2015 08:25 EEST | Updated 30/09/2015 08:35 EEST

Μια συμφωνία για το χρέος ανοίγει το δρόμο για επιστροφή στις αγορές δηλώνει ο Τσίπρας στην WSJ

ASSOCIATED PRESS
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras addresses the media at the European Commission headquarters in Brussels Friday, March 13, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει σύντομα στις αγορές ομολόγων, εάν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση του χρέους τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ).

«Ο στόχος είναι να επιστρέψουμε στις αγορές», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην WSJ, προσθέτοντας: «Εάν υπάρξει μία καλή απόφαση για το θέμα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές σύντομα μετά την αναδιάρθρωση του χρέους». Οι συζητήσεις για το πολύ υψηλό βάρος του ελληνικού χρέους αναμένεται να ξεκινήσουν αργότερα εφέτος, αφού ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος βοήθειας, σημειώνεται στο δημοσίευμα της WSJ.

Ο κ. Τσίπρας, αναφέρει η εφημερίδα, δήλωσε ότι θα τηρήσει τους όρους (του προγράμματος), παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς, όπως οι αυξήσεις φόρων, «δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα». Η συμφωνία, είπε, ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί μία καταστροφική έξοδος από την Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι στοιχεία της αποτελούν βελτιώσεις προηγούμενων προγραμμάτων βοήθειας. «Για πρώτη φορά η συμφωνία έχει μία ρεαλιστική προσέγγιση, η προσαρμογή είναι ηπιότερη», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Πρόσθεσε εξάλλου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ότι η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, αλλά η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης θα μπορούσε να πλήξει την εύθραυστη οικονομία της, ιδιαίτερα την πολύ σημαντική τουριστική βιομηχανία. Η κρίση χρέους της Ελλάδας έχει περιορίσει πολύ τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει το ρεύμα των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στα σύνορά της, αναφέρει το δημοσίευμα. «Ο στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε με τους (Ευρωπαίους) εταίρους μας, ότι αν η κατάσταση επιδεινωθεί, τα χρήματα που θα δαπανήσει η Ελλάδα θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στους στόχους για το έλλειμμα που συμφωνήθηκαν με το πρόγραμμα βοήθειας.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη να δράσει γρήγορα και να δείξει αλληλεγγύη, ανταποκρινόμενη στην κρίση. «Η ενωμένη Ευρώπη κέρδισε, όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου», δήλωσε, αλλά πρόσθεσε ότι «εάν τώρα κτίσουμε τείχη στην Ευρώπη, δεν θα είναι αυτή η Ευρώπη του κοινού μέλλοντός μας».

Αναφερόμενος στις πολύμηνες, ταραχώδεις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της εφέτος, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι γνώριζε πως οι συζητήσεις θα ήταν δύσκολες. Πρόσθεσε, όμως, ότι εξεπλάγη από την προσπάθεια ακραίων συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη να ωθήσουν την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης. «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο (Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ) Σόιμπλε ήθελε μία διαίρεση της Ευρώπης, αλλά στο τέλος το έκανε», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι έχει μία σχέση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης με τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την Ευρώπη να ενισχύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη μίας διπλωματικής λύσης στη Συρία και κάλεσε τη Δύση να μην αφήσει τη Ρωσία εκτός των συζητήσεων αυτών. «Εάν θέλουμε να συζητήσουμε την προοπτική της παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας, θεωρώ ότι είναι λάθος να εξαιρέσουμε τη Ρωσία από τις συζητήσεις αυτές. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με τη στρατηγική τους ή με όλες τις ρωσικές πολιτικές», δήλωσε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)