Γιατί τα κουμπιά στα ανδρικά πουκάμισα είναι δεξιά, ενώ στα γυναικεία στα αριστερά;

Γιατί τα κουμπιά στα ανδρικά πουκάμισα είναι δεξιά, ενώ στα γυναικεία στα αριστερά;
Woman's hands buttoning man's shirt
Creatas Images via Getty Images
Woman's hands buttoning man's shirt

Εάν είστε άντρας θα γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα κουμπιά στο πουκάμισό σας βρίσκονται στην δεξιά πλευρά. Αν, πάλι, είστε γυναίκα, θα θεωρείτε ότι τα κουμπιά στα πουκάμισα βρίσκονται πάντα στην αριστερή πλευρά.

Γιατί υπάρχει, όμως, αυτή η διαφορά στον τρόπο που τοποθετούνται τα κουμπιά στα πουκάμισα; Αν πηγαίνει ο νους σας ότι έχει να κάνει με κάποια διάκριση ανάμεσα στα δύο φύλλα, έχετε μαντέψει λάθος , αφού ο λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι περισσότερο ιστορικός.

Τα κουμπιά άρχιζαν να εμφανίζονται τον 13ο αιώνα και θεωρούνταν είδος πολυτελείας. Δεδομένου ότι οι άντρες ήταν οι πρώτοι που άρχιζαν να φορούν πουκάμισα, ήταν λογικό να τοποθετηθούν στην δεξιά πλευρά αφού οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες και χρησιμοποιούν περισσότερο το χέρι εκείνο και το αριστερό χέρι ως βοηθητικό.

Όταν ήρθε η στιγμή να τοποθετηθούν τα κουμπιά στα γυναικεία ενδύματα η λογική που ακολούθησαν οι κατασκευαστές ήταν η εξής. Οι αριστοκράτισσες που είχαν την τύχη να έχουν τα ρούχα τους κουμπιά, που ήταν και σημάδι πλούτου, δεν ντύνονταν ποτέ μόνες τους, αλλά είχαν υπηρέτριες που τις βοηθούσαν σε αυτό το δύσκολο έργο. Με αυτή την σκέψη, τα κουμπιά στα γυναικεία ενδύματα τοποθετούνταν στην αριστερή πλευρά των ρούχων, ώστε να διευκολύνουν τις προσωπικές βοηθούς των γυναικών υψηλής κοινωνίας να της ντύσουν και να τις ξεντύσουν.