ΕΙΔΗΣΕΙΣ
04/10/2015 05:26 EEST | Updated 04/10/2015 07:27 EEST

Η εκλογή του νέου Προέδρου στη Βουλή

Το πρόσωπο που θα επιλεγεί για τη θέση του Προέδρου της Βουλής αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα στις 11:00 στη Βουλή. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει για την θέση αυτή τον Νίκο Βούτση, την ίδια ώρα που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δηλώνει ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν κατά βούληση, όπως επίσης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει θέσει συγκεκριμένους όρους για την στήριξη του κ. Βούτση, ενώ θετικά φαίνεται πως βλέπει την υποψηφιότητά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Σε ξεχωριστή συνεδρίαση αναμένεται να εκλεγούν επίσης οι αντιπρόεδροι, οι κοσμήτορες αλλά και οι γραμματείς της Βουλής.

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει εκ νέου μετά την εκλογή του προέδρου της Βουλής, προκειμένου να εκλεγούν ο γραμματέας της ΚΟ και οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, τo Πρoεδρείo της Boυλής εκλέγεται από τα μέλη της και απαρτίζεται από τoν Πρόεδρo, επτά Aντιπρoέδρoυς, τρεις Koσμήτoρες και έξι Γραμματείς.

Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΣΥΡΙΖΑ). Η πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις θέσεις των τριών αντιπροέδρων είναι οι: Τάσος Κουράκης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γιώργος Βαρεμένος.Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ). Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (Χρυσή Αυγή).Κατά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ο προτεινόμενος από την Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο προεδρείο η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική δύναμη. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και αυτή τη φορά.

Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΚΚΕ). Η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται στην Ολομέλεια μυστικά με κάλπη στην οποία προσέρχονται οι βουλευτές και ψηφίζουν τον προτεινόμενο πρόσωπο της αρεσκείας τους για το αξίωμα των μελών του προεδρείου της Βουλής.

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει εκ νέου μετά την εκλογή του προέδρου της Βουλής, προκειμένου να εκλεγούν ο γραμματέας της ΚΟ και οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος.

Να σημειωθεί ότι οι  τρεις προταθέντες από τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι οι υποψήφιοι Αντιπρόεδροι της Βουλής ύστερα από την ψηφοφορία που διεξήχθη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα θα προταθούν ο Τάσος Κουράκης για Α' Αντιπρόεδρος, ο Γιώργος Βαρεμένος για Β' Αντιπρόεδρος και η Τασία Χριστοδουλοπούλου για Γ' Αντιπρόεδρος.