Δορυφόρος του Facebook θα καλύψει με Ίντερνετ μέρος της Αφρικής το 2016

Δορυφόρος του Facebook θα καλύψει με Ίντερνετ μέρος της Αφρικής το 2016
Facebook

Όπως έχει γίνει αντιληπτό τον τελευταίο καιρό, η μεγάλη «κούρσα» των κολοσσών του χώρου της τεχνολογίας επικεντρώνεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, με βασική επιδίωξη την παροχή, σε πρώτη φάση, υπηρεσιών Ίντερνετ, προκειμένου να «ανοίξουν οι πύλες» για την περαιτέρω εξέλιξη/ ανάπτυξή του, από καταναλωτικής πλευράς. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται εγχειρήματα από κολοσσούς όπως το Facebook και η Google, που πειραματίζονται με διάφορα προγράμματα, από αερόστατα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δορυφόρους που θα παρέχουν ασύρματη σύνδεση στο Ίντερνετ στις περιοχές που καλύπτουν.

Η πιο πρόσφατη κίνηση του Facebook σε αυτή την «αρένα» ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον ιδρυτή του «βασιλιά των κοινωνικών δικτύων», Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος, από τον προσωπικό του λογαριασμό, ανακοίνωσε – στο ευρύτερο πλαίσιο του Internet.org- ότι μέσα στο 2016, σε συνεργασία με τη Eutelsat, θα εκτοξευθεί ένας νέος δορυφόρος, ο AMOS-6, με σκοπό να παρέχει κάλυψη Ίντερνετ σε μεγάλα τμήματα της υποσαχάριας Αφρικής. «Ο AMOS-6 είναι τώρα υπό κατασκευή και θα εκτοξευτεί το 2016 σε γεωστατική τροχιά, που θα καλύπτει μεγάλα τμήματα της δυτικής, ανατολικής και νότιας Αφρικής. Θα δουλέψουμε με τοπικούς συνεργάτες σε αυτές τις περιοχές για να βοηθήσουμε τις κοινότητες να αρχίσουν να αποκτούν υπηρεσίες Ίντερνετ που παρέχονται μέσω δορυφόρου».

Όπως υπογράμμισε ο Ζούκερμπεργκ, μέσα στο τελευταίο έτος το Facebook εξερευνά τρόπους χρήσης αεροσκαφών και δορυφόρων για παροχή υπηρεσιών Ίντερνετ από τον ουρανό. «Για να διασυνδεθούν άνθρωποι που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, οι παραδοσιακές υποδομές είναι συχνά ανεπαρκείς, οπότε πρέπει να εφεύρουμε νέες τεχνολογίες». Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε και ότι το Facebook δουλεύει πάνω σε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) για παροχή πρόσβασης στο Ίντερνετ.

I'm excited to announce our first project to deliver internet from space. As part of our Internet.org efforts to connect...

Posted by Mark Zuckerberg on Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το όλο φιλόδοξο εγχείρημα του Internet.org έχει δεχτεί κριτική σε κάποιες χώρες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ινδία, όπου επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο το Facebook αποκτά ένα άδικο πλεονέκτημα όσον αφορά στην ανάπτυξη των διαδικτυακών αγορών.

Δημοφιλή