ΔΙΕΘΝΕΣ
06/10/2015 09:17 EEST | Updated 06/10/2015 09:34 EEST

Τα νετρίνα «κέρδισαν» το Νόμπελ Φυσικής για τους Τακαάκι Κατζίτα και Άρθουρ Μακ Ντόναλντ

ASSOCIATED PRESS
A screen shows the winners as members of the Nobel Assembly announce the winner of the 2015 Nobel Prize in physics, in Stockholm, Tuesday Oct. 6, 2015. Takaaki Kajita of Japan and Arthur McDonald of Canada won the Nobel Prize in physics for the discovery of neutrino oscillations. The Royal Swedish Academy of Sciences said the two researchers had made key contributions to experiments showing that neutrinos change identities. (Fredrik Sandberg/TT via AP) SWEDEN OUT

Στους Τακαάκι Κατζίτα και Άρθουρ ΜακΝτόναλντ απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής 2015, για τη δουλειά τους πάνω στα νετρίνα.

Ειδικότερα, οι δύο ερευνητές ανακάλυψαν πώς τα νετρίνα μπορούν να αλλάζουν «καταστάσεις»/ «ταυτότητες». Συγκεκριμένα, οι δύο ερευνητές έδειξαν ότι τα νετρίνα μπορούν να αλλάζουν «ταυτότητες»- μια μεταμόρφωση η οποία προϋποθέτει την ύπαρξη μάζας στα νετρίνα. Η εν λόγω ανακάλυψη αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά στις βαθύτερες λειτουργίες της ύλης και θεωρείται πως μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά στο πώς ο επιστημονικός κόσμος βλέπει το σύμπαν.

Κάποια στιγμή κατά την αλλαγή της χιλιετίας, ο Τακαάκι Κατζίτα παρουσίασε την ανακάλυψη ότι τα νετρίνα από την ατμόσφαιρα μπορούν να αλλάζουν «ταυτότητες», στον δρόμο τους προς τον ανιχνευτή Super-Kamiokande στην Ιαπωνία. Στο μεταξύ, ερευνητική ομάδα στον Καναδά, υπό τον Άρθουρ ΜακΝτόναλντ, ήταν σε θέση να επιδείξει πως τα νετρίνα από τον Ήλιο δεν εξαφανίζονταν στον δρόμο προς τη Γη, αλλά «συλλαμβάνονταν» με διαφορετική «ταυτότητα» όταν κατέφθαναν στο Sudbury Neutrino Observatory.

Σε σχέση με υπολογισμούς σε θεωρητικό επίπεδο όσον αφορά στον αριθμό των νετρίνων, μέχρι και τα 2/3 αυτών παρέμεναν «άφαντα» σε μετρήσεις που γίνονταν στη Γη. Ο εν λόγω γρίφος έχει πλέον εξηγηθεί, καθώς είναι γνωστό πια ότι τα νετρίνα στην πραγματικότητα «άλλαζαν ταυτότητες»- κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως τα νετρίνα, που για πολύ καιρό πιστευόταν πως δεν έχουν μάζα, τελικά έχουν, ακόμα και αν αυτή είναι ελάχιστη.

Μετά τα φωτόνια, τα νετρίνα είναι τα πολυπληθέστερα σωματίδια του Σύμπαντος, και η Γη βομβαρδίζεται ασταμάτητα από αυτά. Πολλές δημιουργούνται σε αντιδράσεις/ αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στην κοσμική ακτινοβολία και την ατμόσφαιρα της Γης, ενώ άλλα παράγονται σε πυρηνικές αντιδράσεις στον Ήλιο. Αμέτρητα δισεκατομμύρια περνούν μέσα από τα σώματά μας κάθε δευτερόλεπτο, και σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να τα σταματήσει, καθώς είναι τα πλέον «άπιαστα» βασικά σωματίδια που υπάρχουν στη Φύση. Σπανίως αλληλεπιδρούν με οτιδήποτε άλλο, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη μελέτη τους.