ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/10/2015 10:40 EEST | Updated 06/10/2015 10:41 EEST

Οικονομικό Επιμελητήριο: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι επενδύσεις θα βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση

Eurokinissi

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι ξένες επενδύσεις θα βοηθήσουν έτσι ώστε να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

«Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι το τέλος του 2015 μπορεί να αποτελέσει - μαζί με τη σύναψη συμφωνιών για προσέλκυση επενδύσεων - την απαρχή για να βελτιωθεί άμεσα το κλίμα εντός και εκτός συνόρων για τη χώρα και να εκκινήσουν και να ολοκληρωθούν ταχύτερα οι δέουσες κινήσεις για την έξοδο από την κρίση».

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας, δήλωσε ακόμη ότι: «Το σχέδιο των 20 μηνών για την έξοδο από την κρίση, που περιέγραψε σε πολύ γενικές γραμμές ο πρωθυπουργός, είναι το πρώτο πλάνο, το οποίο έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιστρέψουμε στην ουσία στις αγορές και θα βγούμε από τα μνημόνια.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι 20 αυτοί μήνες είναι πολύ μεγάλο διάστημα, με βάση τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

Μετά από πεντέμισι χρόνια σκληρής λιτότητας, βαρέων φόρων και μείωσης των εισοδημάτων, που έχουν βιώσει, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καλούνται - βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού - να επωμιστούν μέτρα επιπλέον 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η συνεχιζόμενη ύφεση φέτος και το 2016, αλλά και η επιστροφή σε αύξηση της ανεργίας, αναμένεται να ενισχύσουν την ασφυξία στην αγορά, καθιστώντας αμφίβολη την είσπραξη αυτών των επιπλέον φόρων από τους εξαντλημένους φοροδοτικά Έλληνες φορολογούμενους.

Η οικονομία δεν έχει περιθώρια αντοχής για ενάμισι και πλέον χρόνο».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post