ΔΙΕΘΝΕΣ
06/10/2015 09:07 EEST

Τα άγρια ζώα επέστρεψαν στην απαγορευμένη ζώνη του Τσέρνομπιλ

Pacific Press via Getty Images
CHERNOBYL, BELARUS - 2014/07/08: The animals now seen 28 years after Chernobyl Disaster. Belarus, the most polluted country, is going to build its first nuclear power plant, although Caesium-137 has not still reached its half-life of about 30.17 years, in recent ten years. In affected areas, there are animals and vegetables grown between ruins. Moreover, houses are now re-arranged by elders who miss their homes. (Photo by Yunjie Liao/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

Τουλάχιστον 120.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή του Τσερνομπίλ μετά τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή στην Ιστορία. Σήμερα σχεδόν 30 χρόνια μετά οι επιστήμονες εντόπισαν ζώα στην κάποια πανίδα που έχει αναπτυχθεί, σε τέτοιο βαθμό που και οι ίδιοι μιλούν για ένα πραγματικό "θαύμα" της φύσης.

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα ζώα αυτά δεν έχουν επηρεαστεί σοβαρά από τη ραδιενέργεια, όπως νομίζαμε μέχρι σήμερα. Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Current Biology μαθαίνουμε ότι μεγάλα ζώα έχουν επιστρέψει και αναπαράγονται σε μεγάλους αριθμούς. Ζώα όπως τα μεγαλόσωμα ελάφια, οι αρκούδες, οι λύκοι, ζουν σε μεγάλους αριθμούς παρά τις ακόμα πολύ υψηλές ποσότητες ραδιενέργειας που υπάρχουν στην περιοχή.

Επισημαίνουν, πάντως, πως «αυτό δεν σημαίνει ότι η ραδιενέργεια κάνει καλό στα ζώα. Απλώς δείχνει ότι οι συνέπειες των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, όπως της γεωργίας, του κυνηγιού και της δασοκομίας, είναι πολύ χειρότερες».

Από την πλευρά του ο Ron Chesser,ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Texas Tech, αναφέρει ότι: "Η ακτινοβολία στην περιοχή δεν είναι αρκετή για να προκαλέσει μείωση των πληθυσμών".

Αντίθετη άποψη έχει ο Tim Mousseau, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα, που έχει εργαστεί στην περιοχή του Τσερνομπίλ για 15 χρόνια ο οποίος αναφέρει ότι: "Η μεθοδολογία της έρευνας δεν επιτρέπει να συμπεράνουμε κατά πόσον ή όχι η ακτινοβολία επηρεάζει τους πληθυσμούς των ζώων."

Η απουσία ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή επέτρεψε στα άγρια ζώα να επιστρέψουν στο δάσος γύρω από το εργοστάσιο, δείχνοντας με ξεκάθαρο τρόπο ότι ο μεγαλύτερος εχθρός τους ήταν ο ίδιος ο άνθρωπος. 

Η νέα μελέτη εστίασε στα μεγάλα θηλαστικά και δεν εξέτασε τους πληθυσμούς άλλων μικρότερων ζώων, πουλιών και εντόμων.

ΠΗΓΗ: newsweek