ΔΙΕΘΝΕΣ
07/10/2015 13:40 EEST | Updated 07/10/2015 14:04 EEST

Η Ελλάδα στις χειρότερες χώρες για να πεθάνεις

Reza Estakhrian via Getty Images
Collapsible wheelchair in empty corridor of hospital

Την λίστα με τις χώρες που είναι καλύτερο να πεθάνεις δημοσίευσε ο Economist, χρησιμοποιώντας στοιχεία που συνέλεξε το Ίδρυμα Lien για την φροντίδα που παρέχεται στους ετοιμοθάνατους. Όπως φαίνεται, σε κάποιες χώρες είναι πιο επώδυνο να πεθάνει κανείς, λόγω της ελλιπούς παροχής οπιούχων φαρμάκων, του άσχημου νοσοκομειακού περιβάλλοντος και άλλων παραγόντων. Στις χώρες αυτές ανήκει και η Ελλάδα, η οποία έμεινε μετεξεταστέα στον δείκτη Ποιότητας Θανάτου, συγκεντρώνοντας 32,9 πόντους στα 100.

Στην πρώτη πεντάδα βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο. Ακολουθούν η Ταϊβάν, η Γερμανία, η Ολλανδία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, ενώ στον πάτο της κατάταξης (στην 80η θέση) βρίσκεται το Ιράκ. Άλλες χώρες που συγκέντρωσαν λίγους πόντους είναι το Μπαγκλαντές, οι Φιλιππίνες και η Νιγηρία.

Η χώρα μας βρίσκεται στην 56η θέση, καθώς συγκέντρωσε βαθμολογία που βρίσκεται κάτω από την βάση σε τέσσερις παράγοντες: εκείνον του νοσοκομειακού περιβάλλοντος (26,7/100), εκείνον της διαθεσιμότητας νοσοκόμων (25,9/100), αυτού της ποιότητας της φροντίδας που παρέχεται (23,8/100) και της κοινοτικής δέσμευσης (32,5/100). Παρόλα αυτά, είναι πιο οικονομικό να είσαι ετοιμοθάνατος στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες (60/100).

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτά τα αποτελέσματα είναι η νομοθεσία, η οποία δεν δίνει συγκεκριμένη κατεύθυνση στην φροντίδα των ετοιμοθάνατων. Επίσης, μόνο επτά Ιατρικές Σχολές στην Ελλάδα παραδίδουν υποχρεωτικά μαθήματα για τις μεθόδους παροχής βοήθειας σε εκείνους που αργοπεθαίνουν. Επίσης, η γραφειοκρατία καθυστερεί την διάθεση οπιούχων.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η χώρα μας βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση από την Τουρκία και πολλές Αφρικανικές χώρες, όπως το Μαρόκο, η Ουγκάντα και η Γκάνα.

Δείτε την αξιολόγηση κάθε χώρας ξεχωριστά

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post