ΔΙΕΘΝΕΣ
07/10/2015 07:23 EEST | Updated 07/10/2015 10:27 EEST

Πυρηνική απειλή από τζιχαντιστές: Λαθρεμπόριο ραδιενεργού υλικού στα Βαλκάνια με αγοραστή το Ισλαμικό Κράτος

Τέσσερις προσπάθειες μέσα σε πέντε χρόνια για πώληση ραδιενεργού υλικού σε εξτρεμιστές από τη Μέση Ανατολή σταμάτησαν τοπικές αρχές σε συνεργασία με το FBI στην ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με το Associated Press.

Η πιο πρόσφατη γνωστή υπόθεση υπόθεση έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο, με λαθρέμπορο να προσπαθεί να πουλήσει μεγάλη ποσότητα καισίου – επαρκή για να μολύνει πολλά οικοδομικά τετράγωνα- αναζητώντας αγοραστές από το Ισλαμικό Κράτος.

Εγκληματικές οργανώσεις, κάποιες εκ των οποίων φέρονται να σχετίζονται με την υπηρεσία που διαδέχτηκε την KGB, λειτουργούν μια ανθούσα μαύρη αγορά πυρηνικών υλικών στον Μόλδοβα, σύμφωνα με ερευνητές. Ωστόσο, παρά τις επιτυχίες που σημειώθηκαν, οι επικεφαλής των δικτύων διέφυγαν, και αυτοί που συνελήφθησαν απέφυγαν τις μεγάλες ποινές φυλάκισης, κάποιες φορές επιστρέφοντας στο εμπόριο πυρηνικού υλικού, σύμφωνα με το AP.

Η αστυνομία του Μόλδοβα και οι δικαστικές αρχές παρείχαν αρχεία σχετικά με τις έρευνες στο Associated Press σε μια προσπάθεια να φανεί πώς επικίνδυνη έχει γίνει η πυρηνική μαύρη αγορά. Όπως επισημαίνουν, η διακοπή της συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση σημαίνει ότι έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο να διαπιστωθεί εάν οι λαθρέμποροι βρίσκουν τρόπους να διακινήσουν τμήματα των μεγάλων αποθεμάτων ραδιενεργού υλικού της Ρωσίας- άγνωστη ποσότητα του οποίου έχει διοχετευθεί στη μαύρη αγορά.

«Μπορούμε να περιμένουμε περισσότερες τέτοιες υποθέσεις» υπογραμμίζει ο Κονσταντίν Μάλιτς, στέλεχος της μολδαβικής αστυνομίας. «Όσο οι λαθρέμποροι νομίζουν ότι μπορούν να βγάλουν πολλά λεφτά χωρίς να συλληφθούν, θα συνεχίσουν να το κάνουν».

Όπως αναφέρει το ΑΡ, τρωτό σημείο στη στρατηγική κατά του λαθρεμπορίου: Οι αρχές συλλαμβάνουν τους υπόπτους στα πρώτα στάδια των συμφωνιών, δίνοντας στους επικεφαλής την ευκαιρία να διαφύγουν με το πυρηνικό υλικό- κάτι που υποδεικνύει ότι η απειλή από την πυρηνική μαύρη αγορά στα Βαλκάνια δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Η αστυνομία χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό παλαιών «undercover» πρακτικών μυστικών αστυνομικών και εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, από ανιχνευτές ραδιενέργειας μέχρι ρούχα με συσκευές καταγραφής. Όπως σημειώνεται, οι υποθέσεις περιλαμβάνουν μυστικές συναντήσεις σε κλαμπ, σχέδια για «βρώμικες βόμβες» και μια περίπτωση πράκτορα ο οποίος έπινε σφηνάκια βότκα πριν πάει σε συναντήσεις με λαθρεμπόρους. Πληροφοριοδότες και ένας αστυνομικός που παρίστανε καλά διασυνδεδεμένο γκάνγκστερ διείσδυσαν στα κυκλώματα, σε συνεργασία με το FBI.

Η πιο σημαντική υπόθεση άρχισε την άνοιξη του 2011, με τη διερεύνηση ενός γκρουπ υπό τη σκιώδη φιγούρα ενός Ρώσου, του Αλεξάντρ Αγκίντσο, γνωστού ως «συνταγματάρχη», για τον οποίον οι αρχές του Μόλδοβα πίστευαν ότι ήταν αξιωματικός της FSB (ο διάδοχος της KGB). Ενδιάμεσος που δούλευε για τον «συνταγματάρχη» κατεγράφη να κανονίζει την πώληση ουρανίου U-235 και σχέδια για μια «βρώμικη βόμβα» σε έναν άνδρα από το Σουδάν. Τα σχέδια βρέθηκαν σε επιδρομή στο σπίτι του μεσάζοντα. Επίσης, αποκάλυψαν επανειλημμένα σχέδια που στόχευαν τις ΗΠΑ, σύμφωνα με αξιωματούχους από τον Μόλδοβα- σε κάποια φάση ο μεσάζοντας είπε σε πληροφοριοδότη ότι ήταν απαραίτητο το λαθραίο ουράνιο να φτάσει σε Άραβες. «Θέλω πραγματικά έναν ισλαμιστή αγοραστή, επειδή θα χτυπήσουν τους Αμερικανούς» ανέφερε σχετικά ο Μάλιτς.

Όπως και σε άλλες υποθέσεις, οι ερευνητές συνέλαβαν κυρίως «μεσαίους» στην ιεραρχία, μετά από μια αρχική συναλλαγή για αγορά ραδιενεργού υλικού. Ωστόσο, ο «συνταγματάρχης» διέφυγε, χωρίς να έχει διαπιστωθεί εάν είχε επιπλέον πυρηνικό υλικό. Ο συνεργάτης του, που ήθελε να πλήξει τις ΗΠΑ, είναι εκτός φυλακής.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost