ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/10/2015 10:37 EEST | Updated 07/10/2015 10:49 EEST

Αλλάζουν όλα στα ακίνητα: ΕΝΦΙΑ εξωτερικού, περιουσιολόγιο, ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις και νέες αντικειμενικές αξίες

eurokinissi

Ριζικές είναι οι αλλαγές που έρχονται στο ελληνικό φορολογικό σύστημα, σε ότι έχει να κάνει με την αγορά ακινήτων. Μιλώτας σε συνέδριο για την αγορά ακινήτων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης προανήγγειλε τις σχετικές αλλαγές. Αυτές εστιάζονται σε τρία κυρίως σημεία, τα οποία όμως αλλάζουν ριζικά ότι ίσχυε μέχρι τώρα.

Καταρχήν ο ΕΝΦΙΑ διευρύνεται. Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, ο φόρος θα εφαρμοστεί και σε όσους διαθέτουν ακίνητα στο εξωτερικό, κάτι που μέχρι στιγμής δεν ίσχυε. Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με τις μεταβιβάσεις ακινήτων, οι οποίες από το 2016 θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ από το Σεπτέμβριο του επόμενου χρόνου έρχεται το νέο σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

ΈΝΦΙΑ εξωτερικού

Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ εξωτερικού, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει την αξιοποίηση στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτά, περί τους 3.200 Έλληνες διαθέτουν ακίνητα στο Λονδίνο. Ο κ. Αλεξιάδης, επικαλέστηκε το παράδειγμα Μόντι στην Ιταλία με τη φορολόγηση ιδιοκτησιών Ιταλών στο εξωτερικό. Ανέφερε μάλιστα πως λάθος να πληρώνει ο κάτοικος Ελλάδας ΕΝΦΙΑ , και ούτε ένα ευρώ φόρο ο ιδιοκτήτης ακινήτου στο εξωτερικό.

Ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων

Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και την δυνατότητα ηλεκτρονικής μεταβίβασης, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως από το επόμενο έτος θα δημιουργηθεί μια ειδική φόρμα στο taxis στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι συμβολαιογράφοι για να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους.

Πιο αναλυτικά σε κάθε μεταβίβαση αυτοκινήτου που διεκπεραιώνουν, θα μπαίνουν στο σύστημα, θα καταχωρούν τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και των αντισυμβαλλόμενων, η εφορία μέσω taxis θα προσδιορίζει τον φόρο, θα εκτυπώνεται η γνωστή Ταυτότητα Οφειλής, και θα πληρώνεται ο φόρος.

«Έτσι θα έχουμε ηλεκτρονικούς ελέγχους και διασταυρώσεις», δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης ο οποίος τόνισε πως «μέχρι σήμερα οι εφαρμογές του κεφαλαίου είχαν μείνει έξω από το ΤΑΧΙS. Αν ψάξει κανείς στους φακέλους που συσσωρεύονται στις εφορίες θα βρει ότι εκκρεμούν έσοδα προς είσπραξη. Από το 2016 ξεχάστε όλα όσα ξέρατε με τη κτηματαγορά. Όλα αυτά τελειώνουν, με την ηλεκτρονική φόρμα που θα καθιερωθεί στο Taxis", είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Αντικειμενικές αξίες

Σε ότι αφορά τις αντικειμενικές αξίες το σχέδιο περιλαμβάνει την προσέγγιση με τις εμπορικές τιμές. Οι υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες χρίζουν αλλαγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007 κάτι που είναι εξωπραγματικό και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς από το 2007 η εικόνα της ελληνικής οικονομίας έχει αλλάξει ριζικά.

Ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε επίσης αναμένετα να ξεκινήσει και το περιουσιολογιο από το Νοέμβριο του 2015.

Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ για το 2015

Στο μεταξύ καθορίστηκε ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης- πράξης διοικητικού προσδιορισμού (εκκαθαριστικό) ΕΝΦΙΑ για το 2015 και τα επόμενα έτη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση της γγ Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνης Σαββαΐδου, «στις περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και να θεωρούνται μη δηλωθέντα, επί της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου υπάρχει ειδική επισήμανση».

Στο εκκαθαριστικό θα αναγράφονται τα στοιχεία του φορολογούμενου, το σύνολο των δικαιωμάτων, το σύνολο του κύριου φόρου, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, το σύνολο του συμπληρωματικού φόρου και το ποσό καταβολής.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post