ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/10/2015 08:37 EEST | Updated 07/10/2015 08:37 EEST

Αυτό είναι το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ για το 2015

ANDREAS SOLARO via Getty Images
Smoke and flames billow over Athens on July 17, 2015 as firefighters were battling a brush fire in northeastern Athens and another wildfire in the southern Pelopponese peninsula that prompted the evacuation of five villages. More than 120 firefighters had been dispatched to the area, supported by 50 fire engines, four aircraft and two helicopters, officials said. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO (Photo credit should read ANDREAS SOLARO/AFP/Getty Images)

Καθορίστηκε ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης- πράξης διοικητικού προσδιορισμού (εκκαθαριστικό) ΕΝΦΙΑ για το 2015 και τα επόμενα έτη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση της γγ Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνης Σαββαΐδου, «στις περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και να θεωρούνται μη δηλωθέντα, επί της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου υπάρχει ειδική επισήμανση».

Στο εκκαθαριστικό θα αναγράφονται τα στοιχεία του φορολογούμενου, το σύνολο των δικαιωμάτων, το σύνολο του κύριου φόρου, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, το σύνολο του συμπληρωματικού φόρου και το ποσό καταβολής.

Όπως αναφέρεται στο εκκαθαριστικό, «σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής αυτής πράξης, ο υπόχρεος οφείλει να υποβάλει, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση αυτής, ενδικοφανή προσφυγή, κατά το άρθρο 63 του ΚΦΔ, με αίτημα την επανεξέταση της πράξης από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΓΓΔΕ. Άσκηση προσφυγής κατά της πράξης απευθείας στα Διοικητικά Δικαστήρια είναι απαράδεκτη».

Ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμία εξ αυτών δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ, στις προθεσμίες που εμφανίζονται στην καρτέλα «Προσωποποιημένη πληροφόρηση» του λογαριασμού στο www.gsis.gr.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost