ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/10/2015 12:32 EEST | Updated 07/10/2015 12:32 EEST

Γεροβασίλη: Σε ένα νομοθέτημα όλα τα προαπαιτούμενα – Η ψηφοφορία έως τις 15 Οκτωβρίου

Nikos Libertas / SOOC

Με ένα νόμο θα περάσουν από τη Βουλή όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και θα έχει ψηφιστεί έως τις 15 Οκτωβρίου. Αυτό δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5.

Επίσης έως την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές των υπουργείων θα παραδώσουν τα μέτρα που υποχρεούνται να έχουν, από την πλευρά του μνημονίου και της συμφωνίας, όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός.

«Θα μαζευτούν όλα αυτά και θα γίνει ένα νομοθέτημα, με την έννοια ότι ο χρόνος επιβάλλει να είναι ένα, και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί περίπου έως τις 15 Οκτωβρίου, για να προχωρήσουμε στην πρώτη αξιολόγηση» σημείωσε.

Όπως εξήγησε «είναι μία γρήγορη διαδικασία, για να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση. Ο στόχος είναι διπλός, σ' αυτήν τη φάση. Ο ένας είναι ότι ανοίγει ο διάλογος για το χρέος, όπως έχει διατυπωθεί από όλες τις πλευρές, και το δεύτερο, το ίδιο εξαιρετικά σημαντικό για τη σταθερότητα της οικονομίας και τη βιωσιμότητα της συμφωνίας, είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Όσο για τη συζήτηση για το χρέος και σε ερώτηση για το εάν θα ανοίγει αμέσως ή θα υπάρξει και δεύτερο στάδιο αξιολόγησης, σημείωσε ότι είναι δεσμευμένα όλα τα μέρη της συμφωνίας ότι ανοίγει μετά την πρώτη αξιολόγηση, εφόσον έχει προχωρήσει κανονικά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όλα τρέχουν όπως έχουν συμφωνηθεί. «Μόνο αν κάποιος δεν θέλει να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας. Που αυτό, βεβαίως, δεν είναι από τη δική μας πλευρά», είπε με νόημα.

Για τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, κ. Γερβασίλη ανέφερε: «Δεν είναι οριστικοποιημένα τα ισοδύναμα από το οικονομικό επιτελείο, όσο εγώ γνωρίζω. Θα είναι στο αμέσως επόμενο διάστημα... Αυτή είναι η διαβεβαίωση που έχουμε και η άποψη και κατεύθυνση του πρωθυπουργού που έχει δοθεί στο οικονομικό επιτελείο. Να υπάρξουν ισοδύναμα, τα οποία θα επιτρέψουν να μην εφαρμοστεί αυτό το μέτρο».

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο και την αλλαγή του, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε: «Είναι ένας πλατύς διάλογος που χρειάζεται να γίνει και θα γίνει, σε σχέση με το πολιτικό μας σύστημα, γενικά, για τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Έχει προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική και εμείς θέλουμε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, συνταγματικά κατοχυρωμένη».

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost