ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/10/2015 13:29 EEST | Updated 07/10/2015 14:34 EEST

Ολάντ: Σειρά τώρα έχει το χρέος – Γενναίος ο Τσίπρας που συμβουλεύτηκε τον λαό

ASSOCIATED PRESS
German Chancellor Angela Merkel, left, is seated next to French President Francois Hollande before addressing the members of the European Parliament in Strasbourg, eastern France, Wednesday, Oct. 7, 2015. Angela Merkel and Francois Hollande are making a historic appeal to the European Parliament on Wednesday. It's the first such joint appearance since 1989, when West German Chancellor Helmut Kohl and French President Francois Mitterrand spoke in Strasbourg days after the fall of the Berlin Wall. (AP Photo/Michael Probst)

Σε μια ιστορική ομιλία, Μέρκελ και Ολάντ απευθύνθηκαν από κοινού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, στο κρίσιμο θέμα του χρέους και τον... «γενναίο Τσίπρα».

«Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθούν τώρα στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», δήλωσε από το Στρασβούργο ο Φρανσουά Ολάντ.

Μάλιστα, ο κ.Ολαντ συμπλήρωσε «Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πολύ θαρραλέος που συμβουλεύτηκε τον λαό του μετά τη συμφωνία».

Και παραδέχτηκε: «Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός μας φωτίζει ακόμη. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα ν' αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος», τόνισε.

«Αν δε βοηθούσαμε την Ελλάδα θα ήταν σαν να την εγκαταλείπαμε», κάτι θα έσπαγε στην ΕΕ, είπε επίσης. «Οι διαπραγματεύσεις (με την Αθήνα) ήταν επίπονες και εμείς συμμετείχαμε κατά το μέρος που μας αναλογούσε. Θα μπορούσαν να έχουν αποτύχει και αυτό θα ήταν κάτι παραπάνω από μια αποτυχία: θα ήταν μια αποκήρυξη των αμοιβαίων ευθυνών μας», τόνισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απηύθυναν μια ιστορική ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς βρέθηκαν για πρώτη φορά από κοινού στο βήμα του ΕΚ ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας μετά από 26 χρόνια. Η τελευταία φορά ήταν το 1989, με την κοινή παρουσία Κολ-Μιτεράν. Συμπαθείς γενικότητες,αλλά απουσία σχεδίου κ ελπίδας.

Η Μέρκελ, από την πλευρά της, δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα. Μίλησε για το προσφυγικό και για την Ευρώπη.

Περισσότερη Ευρώπη ή καθόλου Ευρώπη

Και οι δύο συμφώνησαν ότι η απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη ή καθόλου Ευρώπη. Και οι δύο μίλησαν για ανάγκη αλλαγής της Συνθήκης. Η Μέρκελ τόνισε ότι «η σημερινή συνάντηση είναι εξαιρετικά σημαντική για ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα γίνεται εύκολα κατανοητό πως η κίνηση της Ευρώπης να προσθέσει νέα μέλη κατά τη διάρκεια της μακράς κοινής πορείας μας ήταν μία κίνηση σωστή που αποδίδει καρπούς. Η σημερινή παγκόσμια κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και για την Ευρώπη. Δεν χρειάζεται να μας αποθαρρύνουν οι δυσκολίες. Θα παλέψουμε μαζί ενωμένοι και θα ξεπεράσουμε κάθε κρίση και κάθε εμπόδιο». Αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές, επεσήμανε ότι πρέπει να ελεγχθούν, αλλά παραδέχτηκε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την Ευρώπη από τον κόσμο».

Δουβλίνο

Για τον Ολάντ η Σένγκεν πρέπει να ενισχυθεί. Χαρακτήρισε δε την επιστροφή των συνόρων «τραγικό λάθος» και ζήτησε κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και κοινή ακτοφυλακή για την ΕΕ, που θα αναλάβουν τη φύλαξη του Χώρου Σένγκεν .

Για την Μέρκελ από την άλλη, η «συμφωνία του Δουβλίνου είναι πλέον παρωχημένη». «Ας είμαστε ειλικρινείς, ο κανονισμός του Δουβλίνου (με βάση τον οποίο οι πρόσφυγες πρέπει να ζητούν άσυλο στην πρώτη χώρα άφιξής τους στην ΕΕ) με την παρούσα μορφή του είναι παρωχημένος», είπε η καγκελάριος στην κοινή ομιλία της με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. «Τάσσομαι υπέρ μιας νέας διαδικασίας» προκειμένου οι ευρωπαϊκές χώρες να μοιράζονται πιο ισόνομα το βάρος, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσφυγική κρίση, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε την Ελλάδα και την Ιταλία με ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπισή της, γιατί είναι στην πρώτη γραμμή και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από μόνες τους. Δέχθηκε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη καθυστέρησε στην αντιμετώπιση του προβλήματος. «Η Ευρώπη χρειάστηκε να σώσει ζωές, να καταπολεμήσει τους διακινητές, αλλά καθυστέρησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», είπε.

Sponsoed Post