ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/10/2015 17:25 EEST | Updated 07/10/2015 18:07 EEST

Σταύρος Θεοδωράκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Στα λίγα καλά θα λέμε "ναι", στα πολλά στραβά "όχι"

Eurokinissi

Οξεία κριτική άσκησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από το βήμα της Βουλής, λέγοντας πως οι νικητές των εκλογών περιορίστηκαν σε εκθέσεις ιδεών και πολιτικά συνθήματα από το βήμα της Βουλής.

«Εκτός από συνθήματα και εκθέσεις ιδεών, έχουν να μας πουν κάτι άλλο οι νικητές των εκλογών;»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρότεινε ακόμη τη συγκρότηση μικρής κυβερνητικής ομάδας, 20 ατόμων, με κατάργηση υφυπουργών και σημαντική μείωση των γενικών και ειδικών γραμματέων, μείωση της γραφειοκρατίας, απομάκρυνση διεφθαρμένων δημοσίων λειτουργών, φορολογικές διευκολύνσεις, να πέσει η ανεργία σε 5 χρόνια, ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, μηδενική φορολογία των νέων αγροτών για 3 χρόνια, πρότυπα σχολεία σε φτωχές περιοχές και ελέγχους παντού.

«Η χώρα επιτέλους χρειάζεται μια μικρή κυβερνητική ομάδα 20 ατόμων», τόνισε.

Στο φορολογικό κομμάτι ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε την κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, για να διευκολυνθούν οι «παγωμένες αγοραπωλησίες». Στο θέμα των προσλήψεων, ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να δημιουργηθούν 100.000 θέσεις εργασίας το 2016. Ο ίδιος επεσήμανε το ζήτημα της ανεργίας των νέων, αναφέροντας ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ένας στους δύο νέους είναι άνεργος.

«2008 - 2013 χάθηκαν 900.000 θέσεις εργασίας. Πρέπει να δημιουργήσουμε 100.000 θέσεις εργασίας τον επόμενο χρόνο».

Ο αρχηγός του Ποταμιού πρότεινε να οριστεί Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για τους φτωχούς και δωρεάν πρόσβαση σε βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας.

Κλείνοντας τον λόγο του, ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε την ανάγκη η νέα Βουλή να έχει αναθεωρητικό χαρακτήρα, ώστε οι βουλευτές να λαμβάνουν τις ίδιες κυρώσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες και να ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος. άττουν οι υπουργοί και οι βουλευτές να τιμωρούνται όπως και των υπόλοιπων πολιτών. Επίσης, πρότεινε τη σύσταση επιτροπής επαϊόντων και όχι κομματικών στελεχών που μέσα σε έξι μήνες θα εκπονήσει ένα σχέδιο για την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος. Ζήτησε μάλιστα από τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζουν δημοσίως Το Ποτάμι «ακροδεξιό κόμμα».

«Θα συνιστούσα στον κ.Τσίπρα να μαζέψει λίγο ορισμένα στελέχη του. Έκαναν καριέρα λοιδορώντας το Ποτάμι. Δεν σας εμπιστευόμαστε κε Τσίπρα. Πολλά απ' όσα συμφωνήσαμε δεν έγιναν τελικά. Και δεν μας ενθουσιάζουν οι προσεγγίσεις σας».

«Στα λίγα καλά θα λέμε "ναι" και στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντι σας. Τόσο απλό», κατέληξε.