Αιφνιδιαστικές επιβαρύνσεις σε όσους επέλεξαν να υπαχθούν στις 100 δόσεις

Αιφνιδιαστικές επιβαρύνσεις σε όσους επέλεξαν να υπαχθούν στις 100 δόσεις
eurokinissi

Απρόσμενες και αιφνιδιαστικές είναι οι αλλαγές που έρχονται από τον Νοέμβριο στις δόσεις για χρέη σε Ταμεία και Εφορία, καθώς, για όλες ανεξαιρέτως τις ρυθμίσεις, ισχύει επιτόκιο 5,05%, με αποτέλεσμα πολλοί οφειλέτες να πρέπει να πληρώσουν διαφορετικά ποσά για το υπόλοιπο της ρύθμισης που έχουν επιλέξει.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», οι περισσότεροι που είναι στη ρύθμιση των 100 δόσεων επιβαρύνονται με έως και 28,73 ευρώ το μήνα εφόσον ρυθμίζουν χρέη ως 50.000 ευρώ. Όσοι είναι στην πάγια ρύθμιση με τις 12 μόνο δόσεις ωφελούνται με μείωση δόσης από 3 ως 70 ευρώ, ενώ μπαίνει τέλος στις άτοκες δόσεις για όσους ρύθμισαν χρέη ως 5.000 ευρώ. Πλέον, οι εν λόγω οφειλέτες, για να διατηρήσουν την απαλλαγή και να μην επιβαρυνθούν με επιτόκιο 5,05% από εδώ και πέρα, εφόσον χρωστούν στα Ταμεία, θα πρέπει εντός 7 ημερών (μέχρι 14 Οκτωβρίου), να πάνε στο Ταμείο τους με τα εκκαθαριστικά της εφορίας και να αποδείξουν ότι χρωστούν τα μισά και πλέον από τα εισοδήματα που δήλωσαν και δεν έχουν ακίνητα αξίας άνω των 150.000 ευρώ.

Θα πρέπει δηλαδή ένας οφειλέτης που έχει κύρια οφειλή χωρίς τις προσαυξήσεις ως 5.000 ευρώ, να αποδείξει βάσει εκκαθαριστικού ότι το εισόδημά του είναι μέχρι 9.999,99 ευρώ και τα ακίνητα που έχει δηλώσει στο Ε9 (αν έχει) δεν είναι πάνω από 150.000 ευρώ. Διαφορετικά οι δόσεις δεν θα είναι άτοκες αλλά έντοκες με 5,05% και με μηνιαία επιβάρυνση ως 11,36 ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αναμένεται απόφαση βάσει της οποίας τα Ταμεία και οι διευθυντές των εφοριών, θα έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν και μάλιστα αυτεπάγγελτα, τον αριθμό των δόσεων κατεβάζοντας έναν οφειλέτη από τις 100 στις 72 ή και στις 50 δόσεις. Πριν από τη μείωση του αριθμού των δόσεων, θα εξετάζονται το εισόδημα και η περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών και, αν οι διευθυντές κρίνουν ότι ο οφειλέτης έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει περισσότερα, τότε θα προχωρούν στη μείωση του αριθμού των δόσεων που ο ίδιος επέλεξε αρχικά.

Οι αλλαγές, όπως σημειώνεται, αφορούν σχεδόν 1,1 εκατ. οφειλέτες, εκ των οποίων 300.000 με ρύθμιση χρεών στα Ταμεία και άλλους 800.000 με ρύθμιση στην Εφορία. Το ΙΚΑ έχει εκδώσει ήδη των πρώτη εγκύκλιο, που θα αποτελέσει «πιλότο» για τις μεταβολές στα επιτόκια που θα ισχύσουν από την 1η Νοεμβρίου.

Αναφορικά με την ρύθμιση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, δήλωσε σήμερα στο Mega πως η αρχική διατύπωση «προέβλεπε ότι έβγαινες εάν δεν ακολουθούσες τις δόσεις αυτής της ρύθμισης, τώρα έχει επεκταθεί η διάταξη και θα βγαίνεις από τη ρύθμιση εάν δεν ικανοποιείς και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις».

Εξήγησε ότι κινείται το υπουργείο μεταξύ συμφωνίας και κοινωνικής ευαισθησίας και θα γίνει νέα συζήτηση με τους θεσμούς γιατί σε κάποιο μήνα θα συμπέσουν δόση φόρου εισοδήματος, δόση ΕΝΦΙΑ, δόση για τις 100 δόσεις, τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις και τέλη κυκλοφορίας. «Ο στόχος είναι να ξανασυζητηθεί το μέτρο γιατί είναι πρόβλημα και θα φύγει πολύς κόσμος από τις 100 δόσεις», πρόσθεσε.

Παράλληλα είπε πως έρχεται αλλαγή σε ορισμένους από αυτούς που μπήκαν στις 100 δόσεις, καθώς εάν ο άλλος έχει έναν τραπεζικό λογαριασμό και έχει 200.000 στην τράπεζα, «δεν μπορεί να πει ότι είμαι στις 100 δόσεις και θα πληρώνω τις 100 δόσεις» ενώ προανήγγειλε ότι θα βγει το επόμενο διάστημα υπουργική απόφαση και θα ξεκαθαρίζει αυτά τα πράγματα, θέτοντας τα κριτήρια.Όπως σημείωσε όμως «δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να πούμε ότι το όριο θα είναι οι 5, 10, 15, 20 χιλιάδες γιατί είναι κάτι που συζητάμε με τους θεσμούς».

Αντιδρά η ΝΔ

Επίθεση στην κυβέρνηση για τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων εξαπολύει η ΝΔ, με ανακοίνωσή της, στην οποία τονίζει ότι πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες που έσπευσαν να ενταχθούν στη «ρύθμιση των 100 δόσεων» αιφνιδιάζονται για ακόμη μια φορά.

Η ΝΔ αναφέρει ότι για φορολογούμενους με οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ αυξάνεται το επιτόκιο από 3% στο 5%, ενώ για όσους έχουν οφειλές έως 5.000 ευρώ για να μην αυξηθεί το επιτόκιο θα πρέπει να μην ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους να είναι έως 150.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

Επιπλέον η ΝΔ τονίζει ότι πολλοί φορολογούμενοι θα κληθούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε λιγότερες δόσεις, καταβάλλοντας υψηλότερο ποσό ανά μήνα, με συνέπεια να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τη ρύθμισή τους και έτσι θα μειωθούν τα έσοδα του κράτους.

«Τελικά, από την πολυδιαφημισμένη “ρύθμιση των 100 δόσεων”, οι μόνοι που βολεύτηκαν, που εξακολουθούν “να πίνουν στην υγεία των κορόιδων” και “δοξάζουν” τον κ. Τσίπρα είναι οι γνωστοί μεγαλοοφειλέτες, που είδαν τις οφειλές τους να “κουρεύονται” από τον κ. Τσίπρα σε μια νύχτα. Αυτές είναι οι ρυθμίσεις του κ. Τσίπρα. Χαριστικές για τους έχοντες, ανεπαρκείς για τους αδύναμους», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Δημοφιλή