Η εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία μέσα από τη γελοιογραφία. Η προπαγάνδα και η κριτική

Η εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία μέσα από τη γελοιογραφία. Η προπαγάνδα και η κριτική
Russia's Putin is Fulling Assad's Tanks and Violence
Russia's Putin is Fulling Assad's Tanks and Violence
FreedomHouse/Flickr

Η ρωσική επέμβαση στη Συρία, πριν ακόμη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοινώσει τις προθέσεις του να ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές, είχε απασχολήσει αρκετά μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία, τα οποία επέλεξαν να αξιοποιήσουν τη δύναμη της γελοιογραφίας για να περάσουν το μήνυμα του Κρεμλίνου: Η Ρωσία είναι η μόνη αξιόπιστη δύναμη για να βοηθήσει στον τερματισμό της δράσης του Ισλαμικού Κράτους και να σταματήσει το αιματοκύλισμα στη Συρία.

Μερικές από αυτές τις γελοιογραφίες που ξεχωρίζουν, παρουσιάζει και η ιστοσελίδα Al Jazeera. Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές είναι αυτή που εμφανίζει τον πρόεδρο Πούτιν να στραγγαλίζει τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Μια γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε ενώ αναμενόταν η ομιλία του ρώσου προέδρου στη ΓΣ του ΟΗΕ, η οποία αύξησε τις πιέσεις προς την Ουάσινγκτον. Τα ρωσικά ΜΜΕ,τις ημέρες που ακολούθησαν συνέχισαν την προπαγάνδα με την ιστοσελίδα Sputniknews να δημοσιεύει σειρά γελοιογραφιών με προφανή στόχο το νέο εγχείρημα του Πούτιν στη Συρία να «κερδίσει» την υποστήριξη των Ρώσων πολιτών.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και η Ρωσική Πρεσβεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με ανάρτησή της στο Twitter έσπευσε να εκφράσει με μια γελοιογραφία, τη στήριξή της στις ρωσικές επιχειρήσεις αλλά και να χλευάσει τις ΗΠΑ για την απόφασή της να εξοπλίσει τους «λάθους αντάρτες».

Υπάρχουν όμως και άλλες γελοιογραφίες που είδαμε στον «κόσμο» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και αραβικών ΜΜΕ που σπεύδουν να ειρωνευτούν τον Πούτιν εμφανίζοντας τον ως έναν ρώσο «ράμπο» ο οποίος επεμβαίνει την τελευταία στιγμή για να σώσει το «μωρό» του, τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Δεν λείπουν όμως και οι εξόχως εύστοχες γελοιογραφίες που συναντά κανείς στο διαδίκτυο οι οποίες επικρίνουν τόσο τον ρόλο της Μόσχας όσο όμως και της Ουάσινγκτον και των αραβικών χωρών στο θέμα της Συρίας.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν επίσης δεκάδες, εξίσου εύστοχες γελοιογραφίες για την «κραυγαλέα» κατά τους σκιτσογράφους στήριξη της Ρωσίας και της Κίνας στο καθεστώς Άσαντ.

Δημοφιλή