Τα αγαπημένα αυτοκίνητα του Ισλαμικού Κράτους: Γιατί οι αμερικανικές αρχές «ανακρίνουν» την Toyota

Τα αγαπημένα αυτοκίνητα του Ισλαμικού Κράτους: Γιατί οι αμερικανικές αρχές «ανακρίνουν» την Toyota

undefined

Στο «μικροσκόπιο» των αμερικανικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών έχει τεθεί η Toyota- ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο- σύμφωνα με το ABC News, προκειμένου να διαπιστωθεί το πώς ακριβώς το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ήταν σε θέση να αποκτήσει τόσο μεγάλο αριθμό αγροτικών Toyota και SUV, που φαίνονται να «πρωταγωνιστούν» σε προπαγανδιστικά βίντεο της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Όπως αναφέρθηκε, η Toyota απαντά πως δεν έχει γνώση σχετικά με το πώς έφτασαν τόσα οχήματα στο Ισλαμικό Κράτος, και «υποστηρίζει» την έρευνα των αρμοδίων αρχών, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για να μειωθεί ο αριθμός των δυτικής προέλευσης αγαθών/ προϊόντων που καταφθάνουν στην τρομοκρατική οργάνωση, που δραστηριοποιείται στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά και στον Λίβανο.

Όπως είπε ο Εντ Λιούις, στέλεχος της εταιρείας, οι αρχές ενημερώθηκαν σχετικά με τις αλυσίδες διάθεσης στη Μέση Ανατολή και τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την προστασία της ακεραιότητάς τους. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει «αυστηρή πολιτική» εναντίον της πώλησης οχημάτων σε αγοραστές που μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν ή τροποποιήσουν για παραστρατιωτικές ή τρομοκρατικές δραστηριότητες. Ωστόσο, τόνισε πως είναι αδύνατον για την εταιρεία να παρακολουθεί οχήματα που έχουν κλαπεί, ή έχουν αγοραστεί και πωληθεί από μεσάζοντες.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία της εταιρείας δείχνουν ότι οι πωλήσεις Hilux και Land Cruisers τριπλασιάστηκαν στο Ιράκ ανάμεσα στο 2011 και το 2013 (από 6.000 στα 18.000), πριν ξαναπέσουν το 2014 (13.000).

Δημοφιλή