ΚΟΙΝΩΝΙΑ
09/10/2015 17:34 EEST | Updated 09/10/2015 18:23 EEST

Προφυλακίστηκε ο Κώστας Δαφέρμος, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο γιος του

Eurokinissi

Προφυλακιστέος έπειτα από την απολογία του κρίθηκε με την ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο επιχειρηματίας από το χώρο των οπλικών συστημάτων Κωνσταντίνος Δαφέρμος, ο οποίος κατηγορείται για παράνομες αμοιβές σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Επίσης έπειτα από την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και χρηματικής εγγύησης 80.000 ευρώ έκαστος, ο γιος του Κώστα Δαφέρμου και ένα ακόμα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος συνελήφθη τη Δευτέρα ύστερα από ένταλμα του ανακριτή Διαφθοράς Νίκου Τσιρώνη για την υπόθεση της αγοράς των ρωσικών συστημάτων τύπου Kornet.

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας -όπως έχει ομολογήσει ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας Αντώνης Κάντας- για τη συγκεκριμένη προμήθεια διακινήθηκαν ως «μίζες» 3 εκατ. δολάρια.

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση, είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ανάκριση ο Κ. Δαφέρμος, εμφανίστηκε οργισμένος με τον συγκατηγορούμενο του Αντώνη Κάντα και υποστήριξε πως ουσιαστικά εξαναγκάστηκε να του δώσει χρήματα (το ύψος των οποίων δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει), καθώς το στέλεχος του ΥΕΘΑ, σε αλλεπάλληλες συναντήσεις τους στον γραφείο του στο υπουργείο, καθυστερούσε συνειδητά την υπογραφή της σύμβασης, παρότι θεωρούσε το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα το καλύτερο.

Αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής, σύμφωνα με τον κ. Δαφέρμο, ήταν να κινδυνεύει ο ίδιος να χάσει την αντιπροσώπευση του Kornet, θεωρούμενος από τους κατασκευαστές του ως ανεπαρκής διαπραγματευτής. Ο επιχειρηματίας φέρεται να έδωσε στον ανακριτή «τα ονόματα πέντε προσώπων που μπορούν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς του».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της ανάκρισης για τους λόγους που ενέδωσε στις πιέσεις του Αντώνη Κάντα, ο κ. Δαφέρμος είπε επιπρόσθετα, πως κατά την ίδια περίοδο (αρχές του 2000), αντιμετώπιζε παράλληλα μία δικαστική περιπέτεια στην Τουρκία την οποία θεωρούσε "στημένη και μεθοδευμένη" και για την οποία τελικώς αθωώθηκε – οπότε ήταν πλέον ευάλωτος σε πιέσεις.

Η επίμαχη σύμβαση του υπουργείου Άμυνας, αφορά την προμήθεια 98 αντιαρματικών εκτοξευτών μεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς τύπου Kornet, με συνολικό κόστος 100 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, για την επιλογή των συγκεκριμένων όπλων και την προώθηση της σύμβασης, διακινήθηκαν παράνομα χρηματικά ποσά που - κατά τον πρώην Διευθυντή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων - φθάνουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.