ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/10/2015 14:45 EEST | Updated 09/10/2015 15:06 EEST

Απάντηση του ΔΝΤ σε Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα χρειάζεται γενναία ελάφρυνση χρέους. Δεν αρκούν μόνο οι μεταρρυθμίσεις

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images
IMF's mission Chief for Greece , Paul Thomsen talks during the American-Hellenic Chamber of Commerce annual conference on the Greek Economy in Athens on December 14, 2011. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Έμμεση πλην σαφή απάντηση στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε, πριν από λίγο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, ο οποίος, μιλώντας από τη Λίμα του Περού, επανέλαβε ότι ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και ξεκαθάρισε ότι το «ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αν προηγουμένως η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μία γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας».

Ο παλιός γνώριμος της Ελλάδας από τη συμμετοχή του στην τρόικα εκτίμησε ότι ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της κρίσης στην Ελλάδα έχει περιοριστεί σημαντικά με τη νέα συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι. Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση, κυρίως στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο δημοσιονομικό πεδίο, είναι αρκετά μεγάλη. Ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, «καλοσωρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση η οποία φαίνεται να αντιλαμβάνεται αυτή την αναγκαιότητα».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, προτρέποντας τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε μία γενναία ελάφρυνσή του, καθώς, όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν αρκούν, προκειμένου η χώρα να επανέλθει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Ξεκαθάρισε ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα, ενώ απέφυγε να προσδιορίσει το πώς εννοεί το ΔΝΤ την ελάφρυνση αυτή.

Εμμέσως, πλην σαφώς, ο κ. Τόμσεν έδειξε να προκρίνει μία λύση ανάλογη εκείνης που εφαρμόστηκε το 2011 με το PSI, αναφέροντας ότι, αν επιλεγεί τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους με τη χρονική επιμήκυνσή του, αυτή θα πρέπει, για να είναι αποτελεσματική, να μεταθέτει τις λήξεις των ομολόγων σε «ιδιαίτερα μεγάλο βάθος χρόνου». Ο Πολ Τόμσεν είχε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος είναι επίσης στη Λίμα, προκειμένου να προετοιμάσουν τη συνάντηση που θα έχει την Κυριακή ο Έλληνας υπουργός με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε τονίσει ότι μια καθολική συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, οι μεγαλύτεροι δανειστές της Ελλάδας, συμφωνούν στο ότι μια ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα έπρεπε να γίνει μέσω επιβολής ορίου στα κόστη εξυπηρέτησης χρέους στο 15% του ΑΕΠ ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι και χθες η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ είχε ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους και μέτρα σε συνταξιοδοτικό και τράπεζες, διαφορετικά δεν συμμετέχει το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας.