ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/10/2015 17:24 EEST | Updated 09/10/2015 18:40 EEST

Λιου σε Τσακαλώτο: Προχωρήστε με τις μεταρρυθμίσεις - Αναγκαία η τήρηση της δέσμευσης της ΕΕ περί ελάφρυνσης του χρέους

Win McNamee via Getty Images
WASHINGTON, DC - MARCH 17: U.S. Treasury Secretary Jack Lew testifies before the House Financial Services Committee March 17, 2015 in Washington, DC. The committee heard testimony from Lew on 'The Annual Testimony of the Secretary of the Treasury on the State of the International Financial System.' (Photo by Win McNamee/Getty Images)

Ενώ Ευρώπη και ΔΝΤ επιδίδονται σε ένα μπρα ντε φερ για το θέμα τους χρέους (με το ΔΝΤ να δηλώνει ξεκάθαρα ότι χρειάζεται μια γενναία ελάφρυνση και ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα χωρίς την διευθέτησή του) το θέμα του χρέους και των μεταρρυθμίσεων αναδεικνύουν για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ. Αυτό με αφορμή τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή αργά το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΔΝΤ, στη Λίμα του Περού.

Ο κ. Λιου επεσήμανε στον ομόλογό του την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και την ανάγκη η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευσή της για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε επίσης την ανησυχία της Ουάσινγκτον για την έξαρση της προσφυγικής κρίσης και διαβεβαίωσε τον κ. Τσακαλώτο ότι η Ελλάδα θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Στην πρώτη τους συνάντηση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Λιου συνεχάρη τον υπουργό Οικονομικών Τσακαλώτο για τον διορισμό του εκ νέου στο αξίωμα και επαίνεσε τη δέσμευσή του στην εξεύρεση ενός εποικοδομητικού τρόπου για να προχωρήσει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε επίσης συνάντηση την Παρασκευή με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ενώ την Κυριακή, θα έχει κατ' ιδίαν επαφές και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.