ΕΙΔΗΣΕΙΣ
09/10/2015 08:07 EEST | Updated 09/10/2015 08:07 EEST

Bild: Ο Τσίπρας βοηθά τον Ριμπολόβλεφ

Jean Catuffe via Getty Images
MONACO - MARCH 17: President of AS Monaco Dmitri Rybolovlev (R) and his daughter Ekaterina Rybolovlev attend the UEFA Champions League round of 16 match between AS Monaco FC and Arsenal FC at Stade Louis II on March 17, 2015 in Monaco. (Photo by Jean Catuffe/Getty Images)

Τον Αλέξη Τσίπρα και τη φερόμενη σχέση του με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ «στοχεύει» δημοσίευμα της γερμανικής Bild, με τίτλο «Ο Τσίπρας βοηθά αυτόν τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι επαφές των δύο ανδρών «έχουν προκαλέσει σάλο», καθώς ο 48χρονος Ρώσος δισεκατομμυριούχος, με περιουσία που αγγίζει σχεδόν τα 10 δισ. δολάρια και, σύμφωνα με το Forbes, ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, είναι μια προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται «αινιγματική».

Ο Ρώσος μεγιστάνας είναι ιδιοκτήτης της βιομηχανίας λιπασμάτων Uralkali και της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μονακό- και από το 2013 κάτοχος του Σκορπιού, άλλοτε νησιού του Ωνάση. Πρόσφατα είχε έρθει στην επικαιρότητα εκ νέου λόγω ερώτησης που κατέθεσαν στην Βουλή (στον υπουργό Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα), οι βουλευτές του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου (Β΄Θεσσαλονίκης) και Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου), ζητώντας απαντήσεις σχετικά με δύο αποφάσεις του Λιμεναρχείου Λευκάδας, που απαγορεύουν τη διέλευση σκαφών από την ανοικτή θάλασσα μεταξύ των νησιών Σκορπιού και Σκορπιδιού (που ανήκει επίσης στον Ριμπολόβλεφ).

Όπως αναφέρουν στην ερώτηση, με τις παραπάνω αποφάσεις ουσιαστικά χορηγείται δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και απόλαυσης της ανοικτής θάλασσας που βρίσκεται μεταξύ των δύο νησιών στους ιδιοκτήτες του Σκορπιού για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, κάτι που, φυσικά, δεν προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία.

Η ερώτηση που τέθηκε στον υπουργό ήταν «ποιοι είναι οι ειδικοί λόγοι που επιτάσσουν την επιβολή απαγόρευσης διέλευσης όλων των πλωτών μέσων στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς και αν ανήκει στην αρμοδιότητα των λιμενικών αρχών η επιβολή απαγόρευσης διέλευσης από την θάλασσα προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων προσώπων και σε ποιες διατάξεις ερείδεται αυτή».