ΔΙΕΘΝΕΣ
09/10/2015 03:55 EEST | Updated 09/10/2015 03:57 EEST

Αρχίζει η κατανομή των προσφύγων μέσα στην Ε.Ε.

Matej Divizna via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Αρχίζει σήμερα Παρασκευή η κατανομή των προσφύγων μέσα στην ΕΕ με στόχο την ελάφρυνση κυρίως της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, την Παρασκευή στις 9:30 π.μ. ξεκινάει η υλοποίηση της απόφασης της Ε.Ε. για την κατανομή των προσφύγων. Στόχος είναι να ελαφρυνθούν κυρίως η Ελλάδα και η Ιταλία. Σε μια πρώτη φάση πρόσφυγες από την Ερυθραία που βρίσκονται στην Ιταλία θα μεταφερθούν στην Σουηδία.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο θα συνοδεύουν τους πρόσφυγες στο αεροδρόμιο της Ρώμης Ciampino.

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μαζί τον Ζαν Άσελμπορν θα επισκεφθούν ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Λαμπεντούζα. Η ΕΕ μετά από μακρές διαβουλεύσεις κατάφερε να συμφωνήσει στην κατανομή 160.000 προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Στο μεταξύ οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο αποφάσισαν, ανάμεσα σε άλλα, την ταχύτερη διαδικασία απελάσεων. «Πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη» δήλωσε ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Άσελμπορν, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για θέματα μετανάστευσης και συμπλήρωσε πως «όσοι δεν χρειάζονται αυτή την προστασία θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους».

Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος δήλωσε «η απέλαση είναι σκληρή αλλά έτσι έχουν τα πράγματα».

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν επίσης την αποστολή 700 υπαλλήλων σε Ελλάδα και Ιταλία με στόχο την στήριξη των τοπικών αρχών στην υποδοχή των προσφύγων.

Στόχος πάντως είναι όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος των εργασιών των υπουργών Εσωτερικών, η αύξηση των απελάσεων να δράσει αποτρεπτικά σε όσους μεταναστεύουν παράτυπα. Συζητήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κοινής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής καθώς και το να δοθεί οικονομική βοήθεια σε ασιατικές και αφρικανικές χώρες για την επανεισδοχή των μεταναστών.