Επίδειξη ισχύος στα 70χρονα της Βορείου Κορέας

Επίδειξη ισχύος στα 70χρονα της Βορείου Κορέας

Μεγάλη στρατιωτική παρέλαση διεξάγεται στην Πιονγκγιάνγκ για την 70η επέτειο από την ίδρυση του Κόμματος των Εργατών, του μοναδικού κόμματος στη Βόρεια Κορέα. Χιλιάδες στρατιώτες με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης, πυραύλων και εκτοξευτήρων ρουκετών παρελαύνουν στην πλατεία Κιμ Ιλ-Σουνγκ, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε απευθείας το επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

Ξένοι δημοσιογράφοι έχουν προσκληθεί στην Πιονγκγιάνγκ αυτή την εβδομάδα για να καλύψουν τις επετειακές εκδηλώσεις.

Παράλληλα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν εξέφρασε στον Λιου Γιουνσάν, ανώτερο στέλεχος της κινεζικής ηγεσίας και απεσταλμένο του προέδρου Σι Τζίνπινγκ που τον επισκέφθηκε χθες, τη βούλησή του να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Σεούλ, μετέδωσε σήμερα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο Λιού, μέλος της μόνιμης επιτροπής του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, πέμπτος στην ιεραρχία του, παρέδωσε στον βορειοκορεάτη ηγέτη επιστολή του προέδρου Σι που δηλώνει ότι το Πεκίνο προσδίδει "ζωτική σημασία" στις σχέσεις του με την Πιονγκιάνγκ. Ο Κιμ είπε στην κινεζική αντιπροσωπεία ότι και η χώρα του προσβλέπει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.

Ο Κιμ είπε στον Λιού ότι η Βόρεια Κορέα θέλει "ένα ειρηνικό και σταθερό εξωτερικό περιβάλλον, καθώς προσπαθεί να αναπτύξει την οικονομία της και να βελτιώσει την καθημερινή ζωή του λαού". Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας "είναι πρόθυμη να καταβάλει προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ βορρά και νότου και για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη χερσόνησο", σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Ο Λιού υπογράμμισε ότι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο "είναι επωφελής για όλες τις πλευρές". Η Κίνα "προτίθεται να συνεργαστεί με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας για την ταχεία επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών για το πυρηνικό θέμα".

Οι εξαμερείς συνομιλίες (Βόρεια Κορέα, Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ έχουν παγώσει εδώ και χρόνια.

Η Κίνα είναι σύμμαχος της Βόρειας Κορέας από τότε που έστειλε στρατεύματα για να ενισχύσουν τον στρατό της κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας (1950-1953).

Τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο ενοχλείται όλο και περισσότερο από τις προκλήσεις της Πιονγκγιάνγκ και την άρνησή της να ακούσει τις εκκλήσεις του για μετριοπάθεια, κυρίως όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η Πιονγκιάνγκ έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις πυρηνικές δοκιμές.

Ο Κιμ Γιονγκ-ουν, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του Κιμ Γιονγκ-Ιλ του μετά το θάνατό του το 2011, δεν έχει ακόμη συναντήσει τον πρόεδρο Σι. Ο Λιού είναι ο πλέον ανώτερος κινέζος επίσημος που επισκέπτεται την Πιονγκγιάνγκ από τότε που ο Κιμ ανέλαβε την ηνία της χώρας.

Β. ΚΟΡΕΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ

(Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή