ΔΙΕΘΝΕΣ
11/10/2015 04:12 EEST

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση μας θα αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων της αεροπορικής επίθεσης στο νοσοκομείο της Κουντούζ

twitter/ msf

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες πως το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ πρόκειται να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων του βομβαρδισμού της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) στην Κουντούζ στο Αφγανιστάν, που προκάλεσε το θάνατο 22 ανθρώπων.

"Το υπουργείο Άμυνας πιστεύει πως είναι σημαντικό να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτού του τραγικού περιστατικού στο νοσοκομείο των ΓΧΣ στην Κουντούζ στο Αφγανιστάν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ με ανακοίνωση του, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ επίσης θα καλύψουν τα έξοδα για την επισκευή του νοσοκομείου της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης.

"Η αμερικανική δύναμη στο Αφγανιστάν έχει την εξουσιοδότηση να προβεί σε αποζημιώσεις και να καλύψει τα έξοδα της επισκευής του νοσοκομείου. Η διοίκηση των αμερικανικών δύναμεων στο Αφγανιστάν θα συνεργαστεί με όσους επλήγησαν για να καθορίσει τις κατάλληλες αποζημιώσεις. Εάν κριθεί απαραίτητο και σκόπιμο, η αμερικανική κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον εξουσιοδότηση από το κογκρέσο", δήλωσε.

Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε επίσημη συγγνώμη από τους ΓΧΣ, όμως η οργάνωση εξακολουθεί να ζητεί να διεξαχθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για τον βομβαρδισμό, λέγοντας ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην έρευνα που διεξάγει το Πεντάγωνο για την τραγωδία, την οποία χαρακτήρισε "'έγκλημα πολέμου".

Την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ας Κάρτερ δήλωσε πως ο στρατός των ΗΠΑ εκφράζει τη «βαθιά του θλίψη» για την απώλεια ζωών στον αεροπορικό βομβαρδισμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων του νοσοκομείου στην Κουντούζ του Αφγανιστάν και παραδέχθηκε το λάθος του, τονίζοντας πως εργάζεται για να διαπιστώσει τι πήγε λάθος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sponsored Post