ΔΙΕΘΝΕΣ
12/10/2015 14:11 EEST | Updated 12/10/2015 14:11 EEST

Λιντσάρισαν και έκαψαν δήμαρχο στη Γουατεμάλα

MARVIN RECINOS via Getty Images
National civil police officers patrol the streets near a polling station in San Jose del Golfo, 28 km northeast of Guatemala City, on September 6, 2015. Guatemalans streamed to the polls Sunday in general elections held amid public disenchantment with government just days after the country's president was jailed on corruption charges. AFP PHOTO / Marvin RECINOS (Photo credit should read Marvin RECINOS/AFP/Getty Images)

Τραγικό θάνατο βρήκε την Κυριακή ο Basilio Juracan,δήμαρχος της πόλης Concepcion, που βρίσκεται στην επαρχία της Solola στη Γουατεμάλα, όταν πολίτες τον λιντσάρισαν και στη συνέχεια τον πυρπόλησαν θεωρώντας τον υπεύθυνο για μια επίθεση εναντίον ενός πολιτικού του αντιπάλου κατά την οποία δύο γυναίκες πέθαναν και άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

Τον περασμένο μήνα ο Juracan νίκησε τον Lorenzo Sequec στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην πόλη Concepcion που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα την Πόλη της Γουατεμάλα.

Έπειτα από την εκλογική του ήττα ο Sequec κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο για κακοδιαχείριση και απαίτησε να γίνει έρευνα στα οικονομικά του δήμου.

Την Κυριακή ο Sequec ταξίδευε με άλλα μέλη της οικογένειάς του όταν ένα αυτοκίνητο τους έκοψε την πορεία και από μέσα βγήκε μια ομάδα ενόπλων η οποία άνοιξε πυρ εναντίον του.

Από τα πυρά σκοτώθηκε η 17χρονη κόρη του Sequec και η 16χρονη ανιψιά του, ενώ ο ίδιος και ακόμη τέσσερα άτομα τραυματίσθηκαν.

Μόλις η είδηση για την ενέδρα έγινε γνωστή μια ομάδα θυμωμένων πολιτών έβαλε φωτιά σε μια σειρά σπιτιών που ανήκαν σε συγγενείς του δημάρχου και στη συνέχεια εισέβαλαν στο σπίτι του. Το έβγαλαν έξω δια της βίας τον χτύπησαν και στη συνέχεια του έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Σημειώνεται ότι η Γουατεμάλα θεωρείται μια από τις πλέον βίαιες χώρες της Λατινικής Αμερικής και η χρήση όπλων είναι εκτός ελέγχου, όμως τέτοιου είδους έγκλημα σε βάρος αξιωματούχου είναι ασυνήθιστο.