Η νήσος της Καραϊβικής όπου εξαφανίζονται οι άνδρες

Η νήσος της Καραϊβικής όπου εξαφανίζονται οι άνδρες
Isla de Providencia, Archipiélago de San Andrés y Providencia
Isla de Providencia, Archipiélago de San Andrés y Providencia
orianauta/Flickr

Το νησί της Καραϊβικής Isla de Providencia μοιάζει από μακριά με ένα μικρό παράδεισο. Μαγευτικές παραλίες, εξωτικά δέντρα, ηρεμία και πολλά χαμόγελα. Την ίδια στιγμή, το μικρό νησί κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό.

Όπως αποκαλύπτει το BBC, το νησί έχει πρόβλημα λειψανδρίας, καθώς τουλάχιστον 800 άνδρες βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές ή έχουν διαφύγει κάπου στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τέσσερις άνδρες έχει εξαφανιστεί.

«Χάνουμε τους άνδρες μας», είπε μια κάτοικος του νησιού.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι συμμορίες ναρκωτικών της γειτονικής Κολομβίας προσέλκυσαν τους έμπειρους ψαράδες και ναυτικούς του Isla de Providencia, με απώτερο σκοπό να τους χρησιμοποιήσουν ως διακινητές.

«Οι νησιώτες διαβάζουν τον ωκεανό καλύτερα από τον καθένα, επομένως τους πήραν για καπετάνιους των πλοίων που μεταφέρουν ναρκωτικά», εξηγεί ένας ντόπιος, προσθέτοντας ότι όσοι καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των συμμοριών, βγάζουν χιλιάδες δολάρια για μία μόνο αποστολή.

Όσοι δεν τα καταφέρνουν, καταλήγουν στην φυλακή. Άλλοι εξαφανίζονται. Λόγω των παράνομων δραστηριοτήτων, οι περισσότεροι γονείς φοβούνται να ζητήσουν την βοήθεια των αρχών στην αναζήτηση των παιδιών τους.

«Η θάλασσα είναι η οικονομία μας, δεν έχει σημασία εάν είναι νόμιμη ή παράνομη. Αυτό που έχει σημασία εδώ είναι να βγάζεις τα λεφτά σου χωρίς να έχεις κάνει κακό σε κάποιον άνθρωπο. Στην Κολομβία μπορεί να θεωρείται παράνομο, όμως για πολλούς από εμάς πρόκειται για το μοναδικό μας εισόδημα. Οπότε δεν το βλέπουμε σαν έγκλημα. Οι άνθρωποι λένε ότι είναι εύκολα λεφτά, όμως όχι – είναι τα πιο δύσκολα (λεφτά) που βγάζεις. Εάν ξυπνάς το πρωί ξέροντας ότι βάζεις την ζωή σου σε κίνδυνο, τότε δεν είναι είναι εύκολο χρήμα», εξηγεί ένας κάτοικος.

Όπως εξηγεί το BBC, πρόκειται για μια ακόμα τραγωδία που προκλήθηκε από το εμπόριο ναρκωτικών στη Κολομβία.

Δημοφιλή