ΔΙΕΘΝΕΣ
12/10/2015 16:13 EEST | Updated 12/10/2015 16:13 EEST

Δικτάτορας «τσέπης»: Ο 11χρονος γιος του «τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης» ετοιμάζεται για τη διαδοχή

ASSOCIATED PRESS
Belarusian President Alexander Lukashenko with his son Nikolai, left, attends the Russian-Belarusin West-2013 joint war games at the Khmelevka shooting range in Kaliningrad region, western Russia, Thursday, Sept. 26, 2013. (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Druzhinin, Presidential Press Service)

Η Βόρεια Κορέα μπορεί να έχει τη δυναστεία της, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο «τιμόνι» της χώρας, αλλά θα περίμενε κανείς ότι στην ευρωπαϊκή «γειτονιά» δεν θα υπήρχε κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς στη Λευκορωσία εδώ και 21 χρόνια κυβερνά απολυταρχικά ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, που έχει χαρακτηριστεί ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης». Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Telegraph, ο Λουκασένκο- που κυβερνά φυλακίζοντας αντιπάλους, καταπνίγοντας διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης κ.α. - φαίνεται να σχεδιάζει τη διαδοχή του από τον τώρα 11χρονο γιο του, Νικολάι.

Η ετοιμασία του «Κόλια», όπως είναι γνωστός στη χώρα, άρχισε το 2008, όταν εμφανίστηκε σε ηλικία 4 ετών δίπλα στην πατέρα του, με στρατιωτική στολή, σε παρέλαση.

Έκτοτε έχει αναδειχθεί ως ο πρόεδρος- διάδοχος, συνοδεύοντας τον πατέρα του σε διπλωματικές αποστολές, όπου οι ξένοι ηγέτες πρέπει να του φέρονται όπως σε επίσημο προσκεκλημένο. Σε ηλικία επτά ετών είχε συναντήσει τον Πάπα Βενέδικτο, τον Ούγκο Τσάβες και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που του έδωσε δώρο ένα χρυσό πιστόλι. Έχει βρεθεί σε παρελάσεις με στολή αντίστοιχη του πατέρα του, καθώς και στρατιωτικές ασκήσεις με το χρυσό του πιστόλι στη ζώνη.

Η ταυτότητα της μητέρας του δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, αλλά θεωρείται ότι είναι η Ιρίνα Αμπέλσκαγια, πρώην προσωπική γιατρός του προέδρου και δεύτερη (τουλάχιστον) ερωμένη του από τότε που έγινε πρόεδρος. Σημειώνεται ότι ο Λουκασένκο έχει άλλους δύο γιους (ενήλικους) από την εν διαστάσει σύζυγό του.

Όπως είναι αναμενόμενο, η αντιπολίτευση είναι εξοργισμένη από όλα αυτά. Ο Αντρέι Σανίκοφ, πρώην υποψήφιος για την προεδρία (ζει πλέον στην εξορία) έχει δηλώσει ότι λυπάται για το αγόρι.

Σημειώνεται πως, βάσει του συντάγματος της Λευκορωσίας, το μίνιμουμ ηλικίας για έναν πρόεδρο είναι τα 35, κάτι που σημαίνει πως ο Λουκασένκο θα έπρεπε να παραμείνει στην εξουσία άλλα 25 χρόνια για να εξασφαλιστεί η διαδοχή- κάτι που ενδεχομένως να αποτελεί και μήνυμα, ότι μπορεί να ετοιμάζει τον γιο του για επόμενο πρόεδρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρόκειται να αποχωρήσει σύντομα.

Όσον αφορά στη στάση του απέναντι στη Δύση και στη Ρωσία, ο Λουκασένκο κρατά λεπτές ισορροπίες, εκμεταλλευόμενος τη στρατηγική σημασία της θέσης της Λευκορωσίας- τη μία προσεγγίζοντας τη Δύση, την άλλη τον Πούτιν. Τον Απρίλιο είχε σχολιάσει χιουμοριστικά ότι δεν είναι ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», καθώς υπάρχουν «πολύ χειρότεροι» (αναφερόμενος στον Πούτιν), έχοντας απορρίψει ρωσικό αίτημα για την κατασκευή αεροπορικής βάσης στη χώρα του.