ΔΙΕΘΝΕΣ
12/10/2015 10:32 EEST | Updated 12/10/2015 10:33 EEST

Πιέσεις συνεργασίας με την δεξιά δέχεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα Πορτογαλίας

MIGUEL RIOPA via Getty Images
Socialist Party's leader Antonio Costa gestures as he addresses his supporters after loosing the general elections at the Altis Hotel in Lisbon, on October 4, 2015. AFP PHOTO/ MIGUEL RIOPA (Photo credit should read MIGUEL RIOPA/AFP/Getty Images)

Η Γενική Ένωση Εργαζομένων (UGT), η δεύτερη μεγαλύτερη εργατική συνομοσπονδία της Πορτογαλίας, κάλεσε την Δευτέρα τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Αντόνιο Κόστα να υποστηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας της δεξιάς αντί να συνεργαστεί με τα κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

«Θα ήταν προτιμότερο η κυβερνητική σταθερότητα να περάσει μέσα από μια συμφωνία, έναν συμβιβασμό ανάμεσα στον συνασπισμό που κέρδισε τις εκλογές και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα», εκτιμά ο Κάρλος Σίλβα, γενικός γραμματέας του συνδικάτου αυτού που πρόσκειται στο PS, σε συνέντευξή του στην Diario economico.

Η δεξιά κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 4 Οκτωβρίου με ποσοστό 38,6% των ψήφων, όμως έχασε την απόλυτη πλειοψηφία και είναι αναγκασμένη να διαπραγματευθεί με το PS προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Δεν έχω την εντύπωση ότι οι δυνάμεις αριστερά του PS μπορούν να διασφαλίσουν τη σταθερότητα» που είναι απαραίτητη ώστε η Πορτογαλία να «τηρήσει τις δεσμεύσεις της» απέναντι στους διεθνείς πιστωτές της και να «προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις», συνεχίζει ο συνδικαλιστής ηγέτης.

"Θα ήταν μια ασταθής πλειοψηφία", εκτιμά ο Σίλβα, που χαρακτηρίζει τον εαυτό του "άνθρωπο της αριστεράς, σοσιαλιστή και ακτιβιστή του PS".

Μία πρώτη συνάντηση την Παρασκευή ανάμεσα στον Αντόνιο Κόστα και στον απερχόμενο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο δεν κατέληξε σε συμφωνία, προκαλώντας φόβους στο εσωτερικό της δεξιάς για μια πιθανή συμμαχία του PS με την αριστερά.

Έπειτα από συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη με το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο δήλωσε έτοιμο να υποστηρίξει μια ενδεχόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση, ο Αντόνιο Κόστα αναμένεται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με το Αριστερό Μπλοκ.

Λίγο μετά αναμένεται να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα που ανέθεσε στον Πέδρο Πάσος Κοέλιο να βρει μια λύση προκειμένου να σχηματισθεί «σταθερή και βιώσιμη» κυβέρνηση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)