ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12/10/2015 13:01 EEST | Updated 12/10/2015 13:02 EEST

Μέρκελ: Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας οι διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν

www.glynlowe.com/angela_merkel" data-caption="Just a few days before the election the Chancellor Angela Merkel exhorted voters to engage in the European elections. Meanwhile, her speech was accompanied by noisy protests here in Hamburg.More Photos At:www.glynlowe.com/angela_merkel" data-credit="Glyn Lowe Photoworks./Flickr">

Στην ανάγκη να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στη Bild.

«Στη Λιβύη, όπου δεν υπάρχει στην ουσία κράτος σε λειτουργία οι σπείρες διακινητών έχουν ελεύθερο πεδίο δράσης. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν στη χώρα κρατικές δομές έτσι ώστε να μπορούμε να καταπολεμήσουμε τους διακινητές. Όμως και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες ας σημειωθεί είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, οι διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν. Στόχος μας είναι να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης συνόρων Frontex και να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στην αντιμετώπιση της κρίσης θα συμβάλλουν και τα μεγάλα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (Hot Spots) που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα και την Ιταλία. Εκτός αυτού θα πρέπει να βοηθήσουμε ποικιλοτρόπως την Τουρκία έτσι ώστε να βελτιωθεί η ζωή των Σύρων προσφύγων που ζουν στην χώρα» δήλωσε, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Η Αγκελα Μέρκελ δείχνει να διαφωνεί με την εκτίμηση του ομοσπονδιακού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ ότι οι δυνατότητες της Γερμανίας να δεχθεί όλους τους πρόσφυγες είναι «πεπερασμένες». Είναι πεπεισμένη ότι:«Θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε μια ισχυρή χώρα, αλλά και επειδή αναζητούμε εντός και εκτός Ευρώπης λύσεις, με στόχο τον περιορισμό των προσφυγικών κυμάτων, αντιμετωπίζοντας τις αιτίες της κρίσης».

Παρά την πτώση της δημοτικότητάς της στη Γερμανία ως συνέπεια της πολιτικής των «ανοιχτών συνόρων», η Αγκελα Μέρκελ αποκλείει οποιαδήποτε παρέκκλιση από την μέχρι τώρα πορεία της λέγοντας: «Το κριτήριό μου δεν είναι οι δημοσκοπήσεις. (…) Κριτήριό μου είναι το καθήκον που έχω ως καγκελάριος: να δίνω λύσεις σε προβλήματα. Και σε αυτό επικεντρώνω την προσοχή μου. Κάθε χρονιά στην καγκελαρία έχει τις δικές της προκλήσεις».