ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12/10/2015 04:23 EEST | Updated 12/10/2015 04:23 EEST

Ερευνητές συνδέουν τις γάτες με την σχιζοφρένεια

Betsie Van Der Meer via Getty Images
Young woman with phone gets cuddles from kitten.

Σας αποφεύγουν όταν επιζητείται την προσοχή τους, σας ακολουθούν νιαουρίζοντας όταν θέλετε να απομονωθείτε. Ρίχνουν πράγματα, γεμίζουν με τρίχες το σπίτι και τα παιχνίδια τους σας γεμίζουν με γρατζουνιές. Οι γάτες μπορούν να τρελάνουν ακόμα και τον πιο υπομονετικό άνθρωπο. Σωστά;

Νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την διαπίστωση, καθώς οι γάτες μπορούν ακόμα και να προκαλέσουν σχιζοφρένεια στους ιδιοκτήτες τους και η απρόβλεπτη συμπεριφορά τους δεν έχει να κάνει τίποτα με αυτό.

Το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων εκτιμά πως περισσότεροι από 60 εκατ. άνθρωποι στις ΗΠΑ φιλοξενούν το παράσιτο Toxoplasma gondii, το οποίο προκαλεί την ασθένεια τοξοπλάσμωση. Το συγκεκριμένο παράσιτο μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως από τις κατοικίδιες γάτες και, παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα, όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εμφανίσουν μια σειρά από διαταραχές, ακόμα και να πεθάνουν. Οι έγκυες πολλές φορές αποβάλλουν εξαιτίας αυτού του παράσιτου.

Τώρα οι επιστήμονες συνδέουν το παράσιτο με τις ψυχιατρικές νόσους, όπως είναι η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα των E. Fuller Torrey και Robert H. Yolken που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Έρευνα για την Σχιζοφρένεια», εξετάζει το κατά πόσο έχει αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει μια ψυχιατρική ασθένεια κάποιος που μεγάλωσε σε ένα σπίτι με γάτες. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι όσοι μεγάλωσαν με γάτες είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σχιζοφρένεια κάποια στιγμή στο μέλλον. Ποια όμως είναι η κατάλληλη λύση για αποφυγή τέτοιων περιστατικών;

«Τα παιδιά μπορούν να προστατευθούν κρατώντας τις γάτες εντός του σπιτιού και καλύπτοντας την άμμο με τα περιττώματα (της γάτας)», δήλωσε ο Torrey.