ΔΙΕΘΝΕΣ
12/10/2015 15:43 EEST | Updated 12/10/2015 15:44 EEST

Μόσχα: Συλλήψεις μελών του Ισλαμικού Κράτους που σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση

varfolomeev/Flickr
Φωτογραφία Αρχείου

Τρομοκρατική επίθεση σε μέσο μαζικής μεταφοράς της Μόσχας σχεδίαζαν άτομα που συνελήφθησαν στη Μόσχα και θεωρείται πως συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα την FSB.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Russia Today, δύο εκ των συλληφθέντων ομολόγησαν ότι η επίθεση θα λάμβανε χώρα σε μέσο μαζικής μεταφοράς, σύμφωνα με την FSB. «Έχει διαπιστωθεί πως σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση στη Μόσχα είχαν περιστασιακά βρεθεί 6-11 άτομα, κάποια εκ των οποίων είχαν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση σε στρατόπεδα τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και είχαν φτάσει στη χώρα πολύ πριν την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικώς επέμβασης» ανακοίνωσε το γραφείο τύπου της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας.

Στο διαμέρισμα, στη δυτική Μόσχα, βρέθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ηλεκτρικός πυροκροτητής, καθώς και άλλα εξαρτήματα και εργαλεία, καθώς και εγχειρίδια για εκρηκτικά. Έγινε εκκένωση του κτιρίου, διεκόπη η παροχή αερίου και κλήθηκαν επί σκηνής ειδικοί. Η έρευνα αποκάλυψε 5 κιλά εκρηκτικών που είχαν παραχθεί από νιτρικό αμμώνιο. Η βόμβα εξουδετερώθηκε.

Σύμφωνα με την FSB, κατά την ανάκριση δύο ύποπτοι είπαν στις αρχές ότι σχεδίαζαν επίθεση στα μέσα μεταφοράς της Μόσχας και έλαβαν χρηματοδότηση και εξαρτήματα από τους ανωτέρους τους στην οργάνωση.

Δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι είναι οι συλληφθέντες, ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, όλοι είναι Ρώσοι πολίτες.