ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/10/2015 15:44 EEST | Updated 12/10/2015 15:44 EEST

Αποκλειστικό: Προς το αρχείο η μήνυση σε βάρος Βαρουφάκη για το Plan B και το χακάρισμα ΑΦΜ πολιτών

Valerij Ledenev/Flickr
Greek-Australian economist. Moscow, 2015

Προς το αρχείο οδεύει η μήνυση σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία αφορά το plan B, που φέρεται ότι σχεδίασε με μία ομάδα πέντε στενών του φίλων.

Εναντίον του πρώην υπουργού είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ο δικηγόρος Αθηνών Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο οποίος απέδιδε στον πρώην ΥΠΟΙΚ το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων πολιτών.

Η Εισαγγελία διενεργούσε έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα, καθώς για τον πρώην υπουργό η δικογραφία είχε διαβιβαστεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, που είναι η τρίτη σε βάρος του κ. Βαρουφάκη, το plan B προέβλεπε τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος, με παράλληλο νόμισμα (δραχμή) εντός του ευρώ (IOUS) και αφού προηγουμένως, είχε  γίνει «χακάρισμα» των ΑΦΜ των πολιτών.

Ο εισαγγελέας, που διερεύνησε την υπόθεση σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό έγκλημα δεν διαπίστωσε στοιχεία ποινικού αδικήματος και πρότεινε να τεθεί η δικογραφία στο αρχείο, καθώς δεν προέκυψαν τα καταγγελόμενα.

Η υπόθεση θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα εφετών, που έχει τον τελικό λόγο.

Μεταξύ άλλων ο μηνυτής ανέφερε:

«Oπως προκύπτει από την παρέμβαση του Γιάνη Βαρουφάκη στο επίμαχο φόρουμ της 16.7.2015, ο ίδιος οργάνωσε, επέβλεψε και υλοποίησε με τη συνδρομή αγνώστων συνεργατών του την ηλεκτρονική εισβολή στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από όπου υπέκλεψε το λογισμικό και τα Α.Φ.Μ των φορολογουμένων, κατασκευάζοντας ένα παράλληλο και έτοιμο προς λειτουργία τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να υποστηρίξει την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος ή άλλως εθνικού νομίσματος και τη σύστοιχη αποχώρηση της χώρας απ’την Ευρωζώνη, με την ενσυνείδητη παραδοχή της αναπότρεπτης και επικίνδυνης νομικοπολιτικής διακινδύνευσης της ιδιότητας της χώρας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης».