ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/10/2015 15:05 EEST | Updated 12/10/2015 18:04 EEST

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Την Παρασκευή η ψήφισή του

Sooc

Την Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Η ψήφιση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση δόσης ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ εκ μέρους των εταίρων και δανειστών, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας χρηματοδοτικής στήριξης που υπέγραψε η Ελλάδα.

Τα 19 άρθρα του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκαν για δημόσια διαβούλευση αργά το βράδυ του Σαββάτου, περιλαμβάνουν μέρος των 48 προαπαιτούμενων, τα οποία δεν είχαν ψηφιστεί με την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή.

Πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί σε «διπλό ταμπλό». Στη Βουλή θέλει να αποφύγει τις απώλειες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ενώ παράλληλα τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να φέρει «βροχή» από εφαρμοστικές εγκυκλίους με τις οποίες θα ολοκληρώνει την πρώτη λίστα με τα προαπαιτούμενα που συμφώνησε με τους δανειστές.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα περιέχει το νομοσχέδιο:

Αιτιολογική Έκθεση

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ_ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ_12.10.2015

ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ-ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Η υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή θα αποτελέσει το πρώτο βήμα στην πορεία προς την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των ελεγκτών για την αξιολόγηση του προγράμματος.

Το πρωί της Τρίτης, στις 9.30 θα συνεδριάσει σε πλήρη σύνθεση η Διάσκεψη των Προέδρων και το μεσημέρι θα συνέλθουν σε συνεδρίαση οι Επιτροπές Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου επί του πολυνομοσχεδίου. Την Τετάρτη ορίζεται η ακρόαση των κοινωνικών φορέων, ενώ μετά από τρεις συνεδριάσεις των Επιτροπών, το βράδυ της Τετάρτης θα συνταχθεί η Έκθεση των Επιτροπών .

Το πρωί της Πέμπτης θα συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων και θα αποφασίσει να ξεκινήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια το μεσημέρι της Πέμπτης, η οποία θα διαρκέσει ως το βράδυ και θα συνεχιστεί την Παρασκευή (από το πρωί μέχρι το βράδυ) οπότε και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

 

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, «δεν έχουμε πίεση από έξω, θα μπορούσαμε να πηγαίναμε και περισσότερες μέρες. Αυτό που τους ενδιέφερε είναι να είναι κατατεθειμένο το νομοσχέδιο».

 

Την Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα λειτουργούν ταυτόχρονα με την Ολομέλεια - εκτός βέβαια από την Επιτροπή της οποίας νομοσχέδιο συζητείται στην Ολομέλεια. Ακόμη θα γίνει ενεργοποίηση της «ώρας του πρωθυπουργού».

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)