ΔΙΕΘΝΕΣ
12/10/2015 03:32 EEST | Updated 12/10/2015 04:25 EEST

Η ιστορία πίσω από την επίθεση του Νικίτα Χρουστσόφ με το παπούτσι του στο έδρανο των Ηνωμένων Εθνών

Ήταν στις 12 Οκτωβρίου 1960 όταν ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ, εξοργισμένος από δηλώσεις του Φιλιππινέζου συνέδρου Lorenzo Sumulong, αρχίζει να κοπανά το παπούτσι του στο έδρανο των Ηνωμένων Εθνών.

Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά την τακτική 15η Σύνοδο εργασιών της Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ. Τα "αίματα άναψαν" όταν ο Sumulong κατηγόρησε την ΕΣΣΔ για διφορούμενη πολιτική σχετικά με την αποικιοκρατική πολιτική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο γνωστός για τις "δημόσιες εκδηλώσεις οργής" Χρουστσόφ αγανακτισμένος να υψώσει το παπούτσι του και το χτυπήσει πάνω στο έδρανό του.

Μια δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι ο Χρουστσόφ πρώτα χτύπησε το παπούτσι στο έδρανο και στη συνέχεια μετέβη στο βήμα για να διαμαρτυρηθεί. Πληροφορίες που είχε δώσει ο πρέσβης της Σουηδίας στη Μόσχα στον Έλληνα διπλωμάτη Κύρου, η οποία προερχόταν απευθείας από τον σοβιετικό ΥΠΕΞ Αντρέι Γκρομύκο, το περίφημο παπούτσι "... εστένευεν αφορήτως τον κ. Χρουστσώφ (το οποίο) ούτος είχεν εκβάλει προς παροδικήν ανακούφισιν και το εκράτει ανά χείρας, οπότε και μόνο τότε εσκέφθη να το χρησιμοποιήση ως πρωτότυπον μέσον κοινοβουλευτικής αποδοκιμασίας!".

Λίγα χρόνια αργότερα η εγγονή του Χρουστσόφ, Νίνα παρουσιάζει τη δική της εκδοχή για το γεγονός. Ο παππούς της φορούσε καινούργια παπούτσια που τον στένευαν, με αποτέλεσμα να τα έχει βγάλει την ώρα που ήταν καθιστός. Όταν άρχισε να χτυπά το έδρανο με τις γροθιές του, το ρολόι του έπεσε και σκύβοντας για να το πιάσει, είδε το παπούτσι.