Στην τελική ευθεία με αγωνία για τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Στην τελική ευθεία με αγωνία για τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου
Eurokinissi

Ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης σε κοινή συνεδρίαση των τριών αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, η επεξεργασία επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την πρώτη δόση, ύψους δύο δισ. ευρώ. Σε αυτό υπάρχουν μέτρα που προβληματίζουν και υπάρχουν αντιδράσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις απώλειες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή, ενώ παράλληλα τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να φέρει σειρά από εφαρμοστικές εγκυκλίους με τις οποίες θα ολοκληρώνει την πρώτη λίστα με τα προαπαιτούμενα που συμφώνησε με τους δανειστές.

Εν τω μεταξύ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης δεν ανακοίνωσε τελικά την ανεξαρτητοποίησή του, που όλοι φοβόντουσαν λέγοντας: «Δεν θέλω να διαταραχθούν οι πολιτικές συμμαχίες και η κυβερνητική συνοχή και θα μείνουμε μέχρι νεοτέρας». Ωστόσο διευκρίνισε πως θα ψηφίζει μόνο όποιο νομοσχέδιο θεωρεί σωστό.

«Γίνονται προσπάθειες αντιμετώπισης όλων των βλαπτικών διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, μέσω της προνοιακής οδού», δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο». Ο κ. Μαντάς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έκανε μεγάλη προσπάθεια, καθώς οι δανειστές ήθελαν πλήρη κατάργηση της διάταξης των 100 δόσεων. Τόνισε, πάντως, πως κατοχυρώθηκε το δικαίωμα των ΟΤΑ στα ανταποδοτικά τέλη.

Πρόσθεσε ότι το ασφαλιστικό, που θα έρθει στη Βουλή τον επόμενο μήνα, θα είναι μια μεγάλη μάχη, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι όλα τα μέτρα είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο προβληματισμός από πολλούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για μια σειρά ζητημάτων όπως τον ΕΝΦΙΑ, οι 100 δόσεις, η φορολόγηση των ενοικίων. Επίσης προβληματισμός επικρατεί και για το θέμα των προστίμων, αναφορικά με τη φοροδιαφυγή, καθώς όπως υποστηρίζουν η εισπραξιμότητα των φόρων θα πληγεί εάν επιβαρύνονται με πρόστιμα αδύναμες οικονομικά ομάδες.

Την ίδια ώρα η ΝΔ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης πως θα δώσει αρνητική ψήφο επί της αρχής στο πολυνομοσχέδιο, ενώ θα ψηφίσει κάποια από τα μέτρα με τα οποία συμφωνεί.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες «η ΝΔ εστιάζει την κριτική στο ψεύδος της κυβέρνησης που λέει ότι καταπολεμά την φοροδιαφυγή».

Πρόκειται, σύμφωνα με το κόμμα της αντιπολίτευσης, σε δύο διατάξεις στο άρθρο 8 του πολυνομοσχεδίου που αφορούν το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Όπως αναφέρει η ΝΔ οι ισχύουσες διατάξεις λένε ότι για ποσό φοροδιαφυγής πάνω από 15.000 ευρώ υπάρχει φυλάκιση από 1 – 5 έτη και η κυβέρνηση το ποσό των 15.000 το μετατρέπει σε 100.000 και με αυτόν τον τρόπο «η δήθεν καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν ισχύει».

Επίσης κάνει αναφορά και στον ΦΠΑ λέγοντας ότι η ισχύουσα διάταξη επιβάλλει φυλάκιση για 1 – 5 έτη από το ποσό των 3.000 ευρώ και η κυβέρνηση το κάνει 50.000 ευρώ και αυξάνει την φυλάκιση από 2 – 5 έτη.

Είχε προηγηθεί διάταξη προσθήκη σύμφωνα με την οποία αυξάνεται από τα 50.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ το όριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, πάνω από το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους ενώ αντίστοιχα αυξάνεται από τα 150.000 στα 200.000 ευρώ το ληξιπρόθεσμο (άνω των τεσσάρων μηνών) χρέος προς το Δημόσιο, το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών.

Πρόκειται για διάταξη που περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με τις υπόλοιπες διατάξεις που υπήρχαν στο σχέδιο που είχε δοθεί σε διαβούλευση.

Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι «αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εκδόθηκαν για χρέη μικρότερα από εκατό χιλιάδες ευρώ και δεν έχουν εκτελεστεί κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, δεν εκτελούνται. Αν άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται. Εκκρεμείς αιτήσεις Προϊσταμένων Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών ή Ελεγκτικών Κέντρων ή Τελωνείων για χρέη κατώτερα αυτού του ποσού, δεν εισάγονται για συζήτηση. Η αναστολή της παραγραφής των χρεών, κατώτερων του ποσού των εκατό χιλιάδων ευρώ, για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση ποινικής δίωξης, λήγει με τη δημοσίευση του νόμου αυτού, η παραγραφή συνεχίζεται και δεν συμπληρώνεται πριν την πάροδο έτους από τη λήξη της αναστολής».

Παράλληλα με άλλη διάταξη προσθήκη στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε έναν ενιαίο λογαριασμό που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών θα μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών του δημοσίου. Ο «Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου» θα συσταθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου, και μέσω αυτού ο υπουργός Οικονομικών θα παρακολουθεί και θα προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν, θα προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού και θα διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προς τοποθέτηση πλεονάσματα.

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις επιτροπές θα συνεχιστεί το πρωί της Τετάρτης με την ακρόαση και κοινωνικών φορέων και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με την ψήφισή του επί των άρθρων.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, 25 Οκτωβρίου, και αφού προηγουμένως συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων, αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα συνεχιστεί το πρωί της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψήφισή του.

Δημοφιλή