ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/10/2015 11:28 EEST | Updated 14/10/2015 11:29 EEST

Τάσος Πετρόπουλος: Στα 482 ευρώ η σύνταξη για όσους ασφαλίστηκαν πριν το 2011

Eurokinissi

«Για όσους έχουν ασφαλιστεί πριν το 2011 παραμένει η σύνταξη των 482 ευρώ» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας σήμερα Τετάρτη στη Βουλή κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου για πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η εγκύκλιος Χαϊκάλη έχει κάνει λάθος και η κατώτερη σύνταξη των 392 ευρώ είναι για τους πρωτοασφαλισμένους μετά το 2011.

Επίσης ο κ. Πετρόπουλος χαρακτήρισε «δαιδαλώδες και ετοιμόρροπο» το ασφαλιστικό σύστημα και τόνισε ότι απαιτούνται μέτρα για να μην καταρρεύσει το σύστημα έως το 2030 και ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργασθούν με την κυβέρνηση.

Επιπλέον ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι, πολλά από τα θέματα που συζητούνται, όπως των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ θα λυθούν με την προσεχή ασφαλιστική μεταρρύθμιση που αναμένεται τον ερχόμενο Νοέμβριο, με τη διασύνδεση της εισφοράς με τα έσοδα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ανασφάλιστων υπερηλίκων, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι θα επιδιωχθούν διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και άλλες χώρες για την επίλυσή του, και καταλόγισε ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν αξιοποίησαν το προϋπάρχον ειδικό ταμείο αρωγής προσφύγων.

Σχετικά με την κατάργηση ορισμένων διατάξεων, όπως η διάταξη για τους εγκλωβισμένους στην αδυναμία να πάρουν σύνταξη, για τις γυναίκες εργαζόμενες στον ΗΣΑΠ και για την ασφάλιση των αθλητικογράφων που μετακινήθηκαν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ο υφυπουργός Εργασίας υποστήριξε, ότι «καταργούνται γιατί ολοκλήρωσαν τον σκοπό τους».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Σε ό,τι αφορά τέλος τις ποινικές διώξεις για ασφαλιστικές εισφορές διευκρίνισε πως «η μόνη ποινική κύρωση είναι για οφειλές στο ΙΚΑ».