ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/10/2015 05:38 EEST

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι διαθέσιμοι στο σύνολό τους σε μορφή μετρητών οι μισθοί και συντάξεις, άφησε ο Αλεξιάδης

SOOC

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης μπορεί να διέψευσε ότι θα υπάρχουν μόνιμα capital controlς για μισθωτούς και συνταξιούχους, ωστόσο φαίνεται πως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μισθοί και συντάξεις να μην είναι στη διάθεση των δικαιούχων σε μορφή ρευστού στο σύνολό τους, αλλά μόνο μόνο κατά ένα μέρος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και στο πλαίσιο συζήτησης για το εάν τελικά θα υπάρχουν όρια ανάληψης μετρητών και όρια αποκλειστικής χρήσης χρημάτων μέσω πλαστικού χρήματος ο κ. Αλεξιάδης δεν έδωσε σαφή απάντηση. Η ερώτηση ήταν εάν θα υποχρεούται ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος σε ανάληψη για παράδειγμα μόνο 150 ευρώ την εβδομάδα από τον λογαριασμό του και χρήση της υπόλοιπης σύνταξης ή του μισθού μόνο μέσω κάρτας ο υπουργός δεν έδωσε σαφή απάντηση. Έτσι μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αναλήψεις μετρητών για μισθωτούς και συνταξιούχους να περιοριστούν και ένα σημαντικό μέρος του μισθού ή της σύνταξης να γίνεται μόνο με πλαστικό χρήμα.

Βέβαια όπως ξεκαθάρισε, μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα χάσουν χρήματα σε καμία περίπτωση ενώ θα δοθούν κίνητρα όπως το χτίσιμο του αφορολόγητου μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος ή ακόμη και δικαίωμα κατανάλωσης επιπλέον ποσού μέσω καρτών. Εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο ένας μισθωτός ή ένας συνταξιούχος που παίρνει 1.000 ευρώ να μπορεί να καταναλώσει μεγαλύτερο ποσό με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Ο υπουργός επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν θα χάσουν χρήματα οι δικαιούχοι “δεν υπάρχει απόφαση για δέσμευση ή κάτι άλλο” ανέφερε χαρακτηριστικά.