ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14/10/2015 12:26 EEST | Updated 14/10/2015 12:26 EEST

Άσελμπορν: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η δημιουργία του πρώτου ελληνικού Hotspot

ASSOCIATED PRESS
Syrian migrants arrive with an overcrowded dinghy from Turkish coasts at a Mytilene beach, on the northeastern Greek island of Lesvos, early Thursday, June 18, 2015. Around 100,000 migrants have entered Europe so far this year, with some 2,000 dead or missing during their perilous quest to reach the continent. Italy and Greece have borne the brunt of the surge, with many more migrants expected to arrive from June through to September. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Ιδιαίτερα αισιόδοξος σχετικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ζαν Άσελμπορν, ο οποίος σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση στάθηκε ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο κ. Άσελμπορν υπογράμμισε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα ότι «έχουμε συλλογική ευθύνη για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Εάν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης δεν διασφαλίζονται στην Ιταλία και την Ελλάδα, τότε δημιουργείται χάος. Επομένως πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας εκεί και να φροντίσουμε ξεκινήσουν να λειτουργούν τα Hot Spot. Αύριο θα είμαι στην Ελλάδα και θα πάω με τον επίτροπο στη Μυτιλήνη και εκεί αναμένεται να δημιουργηθεί το πρώτο ελληνικό Hotspot μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Ο Ζαν Άσελμπορν φάνηκε πεπεισμένος σε ό,τι αφορά την επίλυση της προσφυγικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ανακοίνωσε την ενίσχυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προστασίας συνόρων Frontex. «Μέχρι την επόμενη Παρασκευή η ΕΕ θα διαθέσει 1.000 συνοριακούς καθώς και υπαλλήλους που θα φροντίζουν για θέματα ασύλου για να μπορούν λειτουργούν σωστά Frontex και EASO (η ευρωπαϊκή υπηρεσία για το άσυλο). Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Τώρα πρέπει όλοι να συμμετέχουμε για να μπορεί να δοθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε δεν βλέπω γιατί να μην τα καταφέρουμε. Φυσικά και δεν έρθει ουρανοκατέβατα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο και στη συνέχεια να το συγκεκριμενοποιήσουμε».